2022-07-26 06:39Pressmeddelande

Sverige i fokus på kroatisk filmfestival

Sofia Kappel och Revika Anne Reustle i Pleasure. Foto: Plattform Produktion.Sofia Kappel och Revika Anne Reustle i Pleasure. Foto: Plattform Produktion.

Idag startar Motovun Film Festival i Kroatien. Årets festival, den 25:e i ordningen, bjuder på ett stort Sverigefokus med totalt 25 filmer, från Benjamin Christensens stumfilmsklassiker Häxan till Tarik Salehs färska Cannesvinnare Boy from Heaven. Festivalen bjuder också på ett stort svenskt kortfilmsprogram, och gästas av regissörerna Ninja Thyberg och Johannes Nyholm.

Totalt visas 25 svenska filmer i fyra sektioner. I huvudprogrammet återfinns Boy from Heaven av Tarik Saleh, som nyligen vann pris för Bästa manus på filmfestivalen i Cannes, samt svenska samproduktionen Holy Spider av Ali Abbasi, även den Cannesvinnare. I juryn för tävlingsfilmerna sitter Ninja Thyberg, som förra året vann festivalens huvudpris Propeller of Motovun för Pleasure (2021), som också visas på årets festival.

På kortfilmssidan är Arbete åt alla! (2021) i tävlan. Maximilien Van Aertrycks och Axel Danielsons film vann tidigare i år Publikpriset på festivalen i Clermont-Ferrand. Dessutom bjuder festivalen på en svensk kortfilmssektion om tolv filmer från de senaste åren. Bland annat kultklassikern Las Palmas (2011) av Johannes Nyholm, som också gästar festivalen; Carolina Sandviks stop motion-skräckfilm The Expected (2021) som vann Startsladden på Göteborgs filmfestival; Niki Lindroth von Bahrs festivalfavorit Min börda (2017) och Julia Thelins Sorry Not Sorry (2019) som tävlade i Clermont-Ferrand. Kortfilmsprogrammet har sammanställts av av Sigrid Hadenius, festivalproducent på Uppsala Kortfilmfestival.

Dessutom visas klassiker som Persona (1966) av Ingmar Bergman, Flickorna (1968) av Mai Zetterling, ABBA – the Movie (1977) av Lasse Hallström jämte nyare filmer som Alltid Amber (2020) av Lia Hietala och Hannah Reinikainen. I ungdomssektionen finns bland annat årets Berlinvinnare Comedy Queen i regi av Sanna Lenken och Nelly Rapp – monsteragent (2020) regisserad av Amanda Adolfsson.

Programmet bjuder också på en specialvisning av Benjamin Christensens hundraårsjubilerande stumfilmsskräckis Häxan (1922) med nyskriven musik framförd av Alen och Nenad Sinkauz. Dessutom håller filmvetaren Midhat Ajanović, född i Bosnien och verksam vid Göteborgs Universitet, en workshop om Roy Anderssons visuella stil.

Se hela programmet här.

Motuvon Film Festival pågår 26–30 juli.


Från Filminstitutet medverkar Jing Haase, som sitter i kortfilmsjuryn. Den svenska sektionen är ett samarbete mellan Motuvon Film Festival, Svenska ambassaden i Zagreb, Uppsala Kortfilmfestival och Svenska Filminstitutet.

För frågor, kontakta Jing Haase, Internationella enheten: jing.haase@filminstitutet.se


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand