2023-02-15 10:58Pressmeddelande

Svenskt rekordår på dokumentärfestivalen CPH:DOX

Medsols fr v: Vintersaga, A Tiger in Paradise, After Work och Motherland. Foto: Ginestra Film / Fasad / Fredrik Wenzel / Sisyfos FilmMedsols fr v: Vintersaga, A Tiger in Paradise, After Work och Motherland. Foto: Ginestra Film / Fasad / Fredrik Wenzel / Sisyfos Film

Idag släpps tävlingsprogrammet för Köpenhamns CPH:DOX, en av världens främsta dokumentärfilmfestivaler. Hela fyra svenska filmer får världspremiär i tävlingssektionen Dox:Award, vilket är rekord. Filmerna är After Work av Erik Gandini, A Tiger in Paradise av Mikel Cee Karlsson, Vintersaga av Carl Olsson och Motherland av Hanna Badziaka och Alexander Mihalkovich.

– Att fyra svenska filmer tar sig in i huvudtävlan på CPH:DOX är en otrolig bedrift, och har aldrig tidigare hänt i festivalens historia. Det visar återigen hur stark svensk dokumentärfilm står sig internationellt och det är vi väldigt stolta och glada för. Och det kommer mer goda nyheter inom kort… säger Sara Rüster, festivalansvarig dokumentärfilm på Filminstitutets Internationella enhet.

Filmerna som tävlar i Dox:Award:

A Tiger in Paradise
av Mikel Cee Karlsson

Den internationellt hyllade musikern José González har varit med om flera psykotiska perioder i sitt liv, ett tillstånd där gränserna mellan verklighet och fantasi suddas ut. Som nybliven pappa har han bestämt sig för att aldrig hamna där igen. Utifrån det formar José sitt liv. Han lever efter strikta rutiner, hänger sig åt vetenskapliga teorier och brottas med existentiella frågor medan han försöker formulera texterna till sitt nya album. Närmast besatt av vad han vill uttrycka och kommunicera. A Tiger In Paradise är en visuell resa in i José González hjärna och en djupdykning i det kreativa, skarpa och bräckliga sinnet bakom musiken

Mikel Cee Karlsson tävlade senast om en CPH:DOX Award med flerfaldigt Guldbaggenominerade Fraemling (2019). A Tiger in Paradise kommer i ett första steg att visas exklusivt i samband med specialföreställningar, samtal och liveframträdanden av José González. Turnén inleds i Köpenhamn i samband med festivalen, fortsätter därefter vidare ut i Europa och kommer till Sverige under hösten 2023.

A Tiger in Paradise  är producerad av Erik Hemmendorff / Plattform Produktion.


After Work av Erik Gandini

Majoriteten av de jobb som existerar idag kommer att försvinna inom några årtionden. I takt med att teknologi överträffar mänsklig kapacitet har vi möjlighet att tänka om kring hur vi ser på arbetets roll i våra liv. Är vi redo för ett överskott av tid? För en arbetsfri existens? Med en berättelse som sveper över fyra kontinenter beskriver filmen vitt skilda livsöden där vissa knappt har ett liv utanför arbetet medan andra badar i fri tid. Via dessa karaktärer och historier slungas vi in i det existentiella spänningsfältet mellan det som är och det som skulle kunna vara. 

Etik Gandini är  professor i dokumentärfilm på Stockholms Konstnärliga Högskola. Som regissör har han en lång rad rosade dokumentärer på sitt cv, bland andra Videocracy (2009), The Swedish Theory of Love (2015) och Rebellkirurgen (2017).

After Work är producerad av Jesper Kurlandsky / Fasad, med stöd från Svenska Filminstitutet, tidigare konsulent Klara Grunning.


Motherland av Hanna Badziaka och Alexander Mihalkovich 

Svetlana travels the country seeking justice for her son’s death during his military service, as young Nikita apprehensively begins his own conscription.  These two stories frame a rage in the streets against state-led violence rooted in “dedovshchina” — the cruel system of abuse that is the very mechanism of fear Belarus uses to control its populace. 

Motherland är producerad av Mario Adamson och Ashley J. Smith, nyligen aktuella med The Scars of Ali Boulala, Guldbaggenominerad till Bästa dokumentärfilm. Adamson har också producerat How to Save a Dead Friend som visats och prisats på en lång rad festivaler, bland andra Visions du Réel, Cannes och DOC NYC.

Producerad av Sisyfos Film med stöd från Svenska Filminstitutet, konsulent Anna Weitz. Motherland distribueras av Lucky Dogs med planerad svensk biopremiär våren 2024.


Vintersaga av Carl Olsson

Vintersaga är ett ode till det svenska vemodet. I 24 omsorgsfullt inramade situationer gör filmen nedslag i ett fruset vintersverige. Vi möter en mosaik av människoöden och genom deras tvivel, minnen och drömmar, formas en bild av landet där det blåser en isande, gråkall vind.

Regissören Carl Olsson var senast aktuell med den korta dansfilmen Folk som visades på Göteborgs filmfestival. Hans förra långfilm Meanwhile On Earth (2020) hade världspremiär på Rotterdams filmfestival och Guldbaggenominerades för Bästa foto.

Vintersaga är producerad av Antonio Russo Merenda / Ginestra Film i samproduktion med bl a Film i Väst och Filmpool Nord, med stöd från Svenska Filminstitutet, dokumentärfilmskonsulent Cecilia Lidin, och bl a Filmregion Sydost.


CPH:DOX pågår 15-26 mars. Läs mer här.



Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand