2023-04-26 08:45Pressmeddelande

Svenskt kortfilmsfokus och Bahar Pars på festival i Bryssel

Medsols fr v: En cirkel på två, Rinkebysvenska, Magnus är sexist, Svamp och I väntan på döden.Medsols fr v: En cirkel på två, Rinkebysvenska, Magnus är sexist, Svamp och I väntan på döden.

Idag startar Brussels Short Film Festival, som bjuder på ett stort Sverigefokus. Regissören och skådespelaren Bahar Pars deltar i den internationella juryn och hennes kortfilm Rinkebysvenska är en av totalt 19 svenska kortfilmer som visas på festivalen.

Det är med anledning av Sveriges ordförandeskap i EU som festivalen valt att sätta fokus på Sverige. I tre olika program – med teman som komedi och kvinnliga filmskapare – visas totalt 19 svenska kortfilmer. Bahar Pars deltar i juryn för den internationella tävlingssektionen och hennes film Rinkebysvenska (2015) visas. Det är första delen i Pars trilogi om svensk vardagsrasism, där den avslutande delen Åsnelandet nyligen plockade hem priset Canal+ / Cine+ Award på den prestigefyllda franska kortfilmsfestivalen Clermont-Ferrand.

På plats i Bryssel finns fler svenska filmare. Lars Vega gästar med sin och Isabella Björklunds film I väntan på döden, Charlotta Miller besöker festivalen med sin film Svamp och Magnus är sexist representeras av Emil Brulin (medregissör, tillsammans med Hampus Hallberg) och producenten Ylva Olaison.

Bland övriga filmer hittar vi Elin Övergaards Ingen lyssnar som tävlade i Cannes, Jerry Carlssons Nattåget som visades på Venedigs filmfestival, Pussy Have the Power av Lovisa Sirén, Hopptornet av Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck, Fuck You av Anette Sidor, Juck av Olivia Kastebring, Julia Gumpert och Ulrika Bandeira, Anatomi av Patrik Eklund och en tidig kortfilm av Ruben Östlund, Scen nr: 6882 ur mitt liv.

I den internationella tävlingssektionen visas En cirkel på två (2022) av Victor Nyåker, som också närvarar på festivalen. Filmen har tävlat i Berlin och Chicago och vann i höstas Juryns hedersomnämnande på Uppsala kortfilmfestival.

I specialprogrammet Night of the Shorts visas dessutom festivalfavoriten Något att minnas av Niki Lindroth von Bahr, och Lisa Öbergs Meningslösa konversationer i fantastiska miljöer.

Brussels Short Film Festival pågår 26 april–6 maj. Se hela programmet här.

För mer info, kontakta
Josefina Mothander, festivalansvarig kort- och dokumentärfilm: josefina.mothander@filminstitutet.se, 08-665 12 67.


Ämnen: Kortfilm

Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand