2023-06-12 05:15Pressmeddelande

Svenskt filmfokus i Transsylvanien

Medsols fr v: 100 årstider, Hypermoon, Körkarlen och And the King Said, What a Fantastic Machine. Foto: French Quarter / Mia Engberg / © AB Svensk Filmindustri / Plattform ProduktionMedsols fr v: 100 årstider, Hypermoon, Körkarlen och And the King Said, What a Fantastic Machine. Foto: French Quarter / Mia Engberg / © AB Svensk Filmindustri / Plattform Produktion

Transsylvaniens internationella filmfestival bjuder i år på ett stort nordiskt fokus med sex svenska filmer. Däribland Mia Engbergs nya dokumentär Hypermoon, Axel Danielsons och Maximilien Van Aertrycks And the King Said, What a Fantastic Machine samt 100 årstider av Giovanni Bucchieri, som också gästar festivalen. Dessutom visas Victor Sjöströms stumfilmsklassiker Körkarlen med nykomponerad livemusik.

Transylvania International Film Festival har kommit att bli en av Östeuropas viktigaste filmhändelser. Festivalen är nu inne på sin 22:a upplaga och äger rum i Rumäniens andrastad Cluj. Årets nordiska fokus omfattar ett 30-tal filmer och är ett samarbete med Scandinavian Films, en paraplyorganisation där Svenska Filminstitutet ingår.

– Det är en stor ära för oss att arrangera detta massiva nordiska fokus på den största festivalen i Rumänien, tillsammans med det fantastiska teamet på Transylvania International Film Festival! Rumänsk och nordisk film har under det senaste decenniet varit en internationell framgångssaga, så det här blir ett perfekt tillfälle för de nordiska och rumänska filmskaparna att träffas, utbyta kreativa idéer och fira framgången, säger Theo Tsappos, festivalansvarig på Filminstitutet.

De svenska filmerna på festivalen:

100 årstiderGiovanni Bucchieris lekfulla och gränsöverskridande hybrid-dokumentär med Louise Peterhoff och Bucchieri själv i huvudrollerna hade världspremiär på Rotterdams filmfestival tidigare i år, och får biopremiär i höst via Draken Film. Giovanni Bucchieri kommer att vara på plats i Cluj.

HypermoonMia Engbergs nya film är en poetisk dokumentär om minnen, tidens gång och hur det är att vara människa. Sista delen i trilogin som också omfattar Belleville Baby (2013) och Lucky One (2019). Svensk biopremiär 29 september via TriArt Film.

And the King Said, What a Fantastic MachineAxel Danielsons och Maximilien Van Aertrycks dokumentär om människans relation till kameran hade världspremiär på Sundance-festivalen och blev dubbelt prisbelönt i Berlin tidigare i år. I Cluj visas den i samband med ett liveframträdande av Jay-Jay Johansson. Filmen går upp på bio 1 september via TriArt Film.

KörkarlenVictor Sjöströms odödliga stumfilmsklassiker från 1921 specialvisas i den Lutherska kyrkan i Budapest, med livemusik av två isländska akter: kompositören Barði Jóhannsson och post-punk-trion Kælan Mikla.

Sverigefokuset rundas av med Isabella Carbonells Venedig-prisade thriller Dogborn och Ruben Östlunds trefaldigt Oscarnominerade Triangle of Sadness.

Göteborgs filmfestival deltar också i festivalen – de har givits ett ”carte blanche” och valt ut tio filmer ur programmet som lyfts lite extra. Förutom nämnda Hypermoon och Dogborn ingår där också två svenska samproduktioner: bioaktuella Låt älven leva av Ole Giaever och Four Little Adults av Selma Vilhunen, som snart inviger Bergmanveckan och får biopremiär 2024 via Folkets Bio. Alla filmer i urvalet har visats på Göteborgs filmfestival i år eller förra året.


Transilvania International Film Festival startade i fredags, 9 juni. Det nordiska fokuset och de svenska filmvisningarna startar onsdag 14 juni och pågår fram till festivalslut, 18 juni. 

För mer info, kontakta
Theo Tsappos, Internationella enheten: theo.tsappos@filminstitutet.se, 08-6651133


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand