2020-01-22 05:37Pressmeddelande

Svenska Filminstitutet på Göteborgs filmfestival

Harriet Andersson i Den vita väggen (1975), en av filmerna i Stig Björkman-retrospektivet under Göteborgs filmfestival.Harriet Andersson i Den vita väggen (1975), en av filmerna i Stig Björkman-retrospektivet under Göteborgs filmfestival.

Svensk films framtid, Stig Björkman på duk och scen, en tidsresa genom Göteborgsepoker, digitalt restaurerade filmer och en världspremiär. Varmt välkommen till Filminstitutets samarbeten med Göteborgs filmfestival.

Fredag 24 januari

Filmpolitiskt toppmöte 2020
Göteborgs filmfestival och Västra Götalandsregionen presenterar den tredje upplagan av Filmpolitiskt toppmöte, en arena där politiker på alla nivåer tillsammans med tjänstemän och bransch kan diskutera filmpolitik. Filminstitutets vd Anna Serner inleder programpunkten Ska alla ha en fond? – olika sätt att främja filmen i Sverige. Läs mer om toppmötet här.
Plats: Auktionsverket Kulturarena
Tid: Meddelas senare.
 

Lördag 25 januari

Filmforum Sverige
I år lanserar Göteborgs filmfestival en ny plattform för diskussion och debatt om film: Filmforum Sverige. En tvådagarskonferens tillägnad den svenska filmbranschen, öppen för ackrediterade, som pågår lördag 25 och söndag 26 januari. Filminstitutet medverkar under lördagen med en programpunkt om den svenska filmen på bio.

Svensk film på bio – nu och i framtiden
Filminstitutet fortsätter höstens debatt och samlar ett antal branschaktörer för ett framåtriktat, öppet samtal om svensk film på bio, och hur vi tillsammans kan arbeta vidare. Vi diskuterar den låga marknadsandelen, nya konsumtionsmönster och framtiden, med ett treårsperspektiv. Medverkande: Peter Fornstam, vd Svenska Bio och ordförande för Biografägarförbundet; Simon Norrthon, förbundsordförande Teaterförbundet för scen och film; Michael Porseryd, vd SF Studios; Kristina Colliander, avdelningschef Filmstöd på Svenska filminstitutet.
Tid: 11.00
Plats: Auktionsverket Kulturarena

Moving Sweden-premiär: Inland
Världspremiär för Moving Sweden-filmen Inland med manus och regi av Jon Blåhed. Filmen är en adaption av Elin Willows kritikerrosade debutroman om en ung kvinna från Stockholm som flyttar till sin pojkväns hemort i Norrbotten. Men relationen tar slut innan de hunnit fram. Hon tar ett jobb och blir kvar av skäl hon själv inte riktigt begriper. Samhället har andra, okända koder. Hur blir man en del av något nytt? Läs mer i festivalprogrammet.
Tid: 17.30
Plats:
Capitol

Övriga visningstider:
Söndag 26 januari klockan 12.00, Göta 2
Torsdag 30 januari klockan 12.15, Biopalatset 2
 

Tisdag 28 januari

Cinemateket: Stig Björkman-retrospektiv
I samarbete med Cinemateket har Göteborg Film Festival startat sektionen Classics, helt tillägnad filmhistorien. Den nya satsningen invigs med en retrospektiv med kritikern, författaren, översättaren och regissören Stig Björkman. Björkman har varit en central figur inom den svenska filmen sedan han började på filmtidskriften Chaplin. Sedan dess har han skrivit flera böcker om film, översatt böcker och filmer och regisserat fler än 20 filmer. På senare år har han varit känd som porträttör av bland andra Ingmar Bergman, Ingrid Bergman och Lars von Trier. I temat ingår fem långfilmer och en kortfilm liksom ett Director’s Talk. Läs mer i festivalprogrammet.

Director’s Talk med Stig Björkman
Datum och tid: Tisdag 28 januari klockan 16.00
Plats: Auktionsverket Kulturarena

Filmvisningar
Den vita väggen + Sanningen om nya Anna Susanna (digitalt restaurerade av Filminstitutet)
Söndag 26 januari klockan 17.00, Bio Roy
Tisdag 28 januari klockan 20.30, Capitol

Jag älskar, du älskar
Lördag 1 februari klockan 16.30, Capitol

Gå på vattnet om du kan
Söndag 2 februari klockan 12.30, Capitol

Bakom jalusin
Tisdag 28 januari klockan 12.00, Bio Roy

Georgia, Georgia
Måndag 27 januari klockan 16.45, Capitol
 

Övriga Cinemateketvisningar under festivalen

Rätten att älska av Mimi Pollak (digitalt restaurerad av Filminstitutet)
Söndag 2 februari klockan 15.00, Capitol

Den enfaldige mördaren av Hans Alfredson (digitalt restaurerad av Filminstitutet)
Lördag 25 januari klockan 17.30, Stora teatern
Lördag 1 februari klockan 19.00, Capitol
 

Lördag 1 februari

Göteborgsepoker
Filmarkivet.se är på plats med sin traditionsenliga programpunkt Göteborgsepoker, i samarbete med Göteborgs universitet. Än en gång riktar vi blicken mot det gamla Göteborg, denna gång med fokus på förändringarnas omvälvande 1960-tal. Argumentationen har modifierats en del, men redan 1959 propagerades det för att lämna bilen hemma och istället använda kollektivtrafiken för att ta sig in till centrum. Torbjörn Brobergs Studie i brått är en reklamfilm producerad för Göteborgs Spårvägar. Sedan blir det nyfunna bilder från byggnationen av den emblematiska Älvsborgsbron, högertrafikomläggningen och Göteborgs hamnområde. Programmet avslutas med Lars Ulvenstams Dom spränger i min stad i mitt hjärta från 1964 som skildrar livet i Östra Nordstan inför de omfattande rivningarna. Visningen presenteras av Kajsa Hedström från Svenska Filminstitutet och Mats Jönsson från Göteborgs universitet.
Tid: 12:45
Plats: Draken


Övriga inslag på festivalen

Filminstitutets satsning på kvinnliga manusförfattare
De kvinnliga manusförfattarna från Filminstitutets satsning på manus för stor budget och stor publik, kommer att delta på festivalen. Detta sker med ett schemalagt program i form av möten med branschaktörer, seminarier och filmvisningar den 30 januari till 1 februari. Läs mer om satsningen här.

Internationella filmjournalister
I ett samarbete mellan Svenska Institutet, Göteborgs filmfestival och Filminstitutet bjuds ett tiotal prominenta filmjournalister från hela världen in. Under festivalen kommer de att delta på seminarier, se film ur festivalprogrammet och träffa svenskt filmfolk. Bland andra regissören Alexandra Therese-Keining (aktuell med The Average Color of the Universe som får världpremiär på festivalen), Helen Granqvist, ordförande WiFT (Women in Film and Television), Ronny Fritsche, producent och miljöstrateg på Film i Väst, och Filminstitutets vd Anna Serner.

Göteborg Film Festival pågår mellan 24 januari och 3 februari.Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand