2021-01-27 08:05Pressmeddelande

Svenska Filminstitutet på Göteborg Film Festival 2021

Från filmen Jordbundna av Baker Karim. Filmen ingår i Filminstitutets och SVT:s kortfilmssatsning 2121 och premiärvisas under Göteborg Film Festival. Fotograf: Andrés RignellFrån filmen Jordbundna av Baker Karim. Filmen ingår i Filminstitutets och SVT:s kortfilmssatsning 2121 och premiärvisas under Göteborg Film Festival. Fotograf: Andrés Rignell

Filmpolitiskt toppmöte, samtal om visioner inom svensk film med kulturminister Amanda Lind, världspremiär för kortfilmsprojektet 2121, fokus på filmkunnighet och en lång rad nya svenska filmer. Varmt välkommen till Filminstitutets samarbeten med Göteborg Film Festival 2021.

 

Fredag 29 januari

 

Filmpolitiskt toppmöte

Göteborgs filmfestival och Västra Götalandsregionen presenterar den fjärde upplagan av Filmpolitiskt toppmöte, en arena där politiker på alla nivåer tillsammans med tjänstemän och bransch kan diskutera filmpolitik. I år ligger fokus på de utmaningar filmen står inför och hur filmpolitiken kan och bör hantera en omvärld där allt ställts på ända. Filminstitutets vd Anna Serner medverkar i samtal om samarbetet mellan bransch och beslutsfattare utifrån finska regeringens audiovisuella initiativ under 2021 i samarbete med Nordisk Film & Tv-fond. Samtalet genomförs digitalt.
Läs mer om toppmötet här. 

Tid: 09.30–16.00, endast inbjudna deltagare

 

 

Lördag 30 januari


Premiär för 2121

I Svenska Filminstitutets och Sveriges Televisions kortfilmssatsning 2121 skildrar några av Sveriges främsta filmskapare framtiden om hundra år. Samtliga filmer premiärvisas på Göteborgs filmfestival och kommer även att visas på Sveriges Television under året. Läs mer om filmerna och regissörerna här.

 

Hur ser livet ut ett sekel från nu, hur mår jorden och mänskligheten? Vilka är utmaningarna och lärdomarna? Vad upptar våra tankar och känslor? Modiga filmskapare ger oss vitt skilda framtidsvisioner, både om mänskligheten och om den enskilda människan.

Medverkande filmer: Jordbundna av Baker Karim, Skönheten av Beata Gårdeler, Finito av Patrik Eklund, Folly av Hugo Lilja, Lyckad upptining av Herr Moro av Jerry Carlsson.

I satsningen ingår även Pella Kågermans film Reckless, som på grund av pandemin inte hunnit färdigsställas. 

Tid: Premiär lördag 30 januari kl.16.00. Tillgängliga i 24 timmar.
Se filmerna på Draken Film

 

 

Söndag 31 januari

 

Startsladden

I årets upplaga av Göteborg filmfestivals kortfilmstävling Startsladden tävlar åtta filmer om en prissumma på 350 000 kronor i kontanter, filmteknik och tjänster. Priset är ett av världens största med stöd från bland annat Filminstitutet.

 

Årets tävlande är: Nattåget av Jerry Carlsson, En lång utdragen olyckshändelse av Lisa Rydberg och Lars Henrik Andersson, Först här av Clara Bodén, Förhör av Jakob Márky, Du är alltid 20 av Christer Wahlberg, The Expected av Carolina Sandvik, Punani Steam av Emma Pål Brunzell, Det bästa med corona av Roozbeh Behtaji och Astrid Söderberg.
Läs mer om de tävlande filmerna här

Tid: Premiär söndag 31 januari kl. 16.00. Tillgängliga till festivalens slut.

Måndag 1 februari

 

Filmforum Sverige

Filmforum Sverige är Göteborg filmfestivals forum för den svenska filmbranschen. Filminstitutet inleder seminarieprogrammet med en programpunkt om svensk films visioner.

Filmrummet: Vision till verklighet

Filmrummet bjuder in till ett seminarium med fokus på visioner kring filmen i en snabbt föränderlig omvärld. Hur hanteras konsten, filmen och kreativiteten i resan till publiken? Tillsammans med inbjudna gäster och kultur- och demokratiminister Amanda Lind, höjer vi blicken och sätter fokus på vad den svenska filmbranschen har för visioner och hur man gör verklighet av dessa.

 

Medverkande: Piodor Gustafsson, dramadirektör, TV4; Jan Helin, mediedirektör, SVT; Rickard Henley, Global Head of Direct Publishing, Storytel; Goran Kapetanović, regissör och manusförfattare; Amanda Lind, kultur- och demokratiminister; Jenny Stjernströmer Björk, Chief Content Officer, SF Studios; Martin Walfisz, Senior Partner, Nordisk Games. 
Moderator är Kristina Colliander, filmstödschef på Svenska Filminstitutet.

Tid: 14.0015.00

Plats: Seminariet strömmas live och ses via festivalens digitala Industry Lobby.
Anmälan: Industryackreditering krävs, ingen föranmälan.

Samtalet spelas in och kommer att finnas tillgängligt på filminstitutet.se/filmrummet i efterhand.

 

Tisdag 2 februari


Filmkunnighetsdagen 2021

Årets Filmkunnighetsdag har temat Kriser och dess möjligheter. Filminstitutet medverkar under dagen genom att lyfta aktuella filmer och filmhandledningar, som båda manar till engagemang och förståelse av olika slags kriser.

Los Lobos
Los Lobos (regi Samuel Kishi, 2019) har beskrivits som den amerikanska drömmen sett ur mexikanska ögon. Filmen, vars främsta tema är migration, riktar sig till årskurs 7 och uppåt. Filmhandledningsskribent och presentatör är M K Larsson och efterföljande filmvisning sker i samarbete med TriArt Film.

Greta
Greta Thunberg
är högaktuell som vår tids kanske främste miljökämpe, inte minst i filmen som bär hennes namn; Greta (regi Nathan Grossman, 2020). Från ensam demonstrant till ifrågasättare av världens mäktigaste ledare. Filmhandledningen till Greta har skrivits och presenteras av Anne Bachmann och är ett samarbete med den ideella organisationen Researchers Desk. Filmen riktar sig till årskurs 7 och uppåt och efterföljande filmvisning sker i samarbete med Triart.

Tid: 09.00–12.00

Anmälan: Deltagande är kostnadsfritt, anmälan sker här.
Sista anmälningsdag 1 februari.

Läs mer om Filmkunnighetsdagen här.

 

 

Festivalfilmer som fått stöd av Svenska Filminstitutet


Under festivalen visas ett stort antal filmer till vilka Svenska Filminstitutet gett stöd.

Dragon Award Best Nordic Film

PleasureNinja Thyberg
TigrarRonnie Sandahl
Druk
Thomas Vinterberg (samproduktion, huvudproduktionsland Danmark)

SweatMagnus von Horn (samproduktion, huvudproduktionsland Polen)
Tove Zaida Bergroth (samproduktion, huvudproduktionsland Finland). Filmen är även festivalens invigningsfilm.
Se hela programmet

 

Nordic Documentary Competition

Be my voice Nahid Persson

FleeJonas Poher Rasmussen (samproduktion, huvudproduktionsland Danmark )
Se hela programmet


2121 – kortfilmssatsning
Samtliga filmer som ingår i Svenska Filminstitutets och Sveriges Televisions kortfilmssatsning 2121 har fått stöd av Svenska Filminstitutet.
FinitoPatrik Eklund

FollyHugo Lilja

JordbundnaBaker Karim

Lyckad upptining av Herr MoroJerry Carlsson
SkönhetenBeata Gårdeler
RecklessPella Kågerman (under produktion)
Läs mer om filmerna och regissörerna här


Startsladden
Du är alltid 20Christer Wahlberg

En lång utdragen olyckshändelse Lisa Rydberg, Lars Henrik Andersson

NattågetJerry Carlsson
Punani SteamEmma Pål Brunzell
Se hela programmet här

Nordic Film Market 2021 
13 nordiska filmer i utveckling kommer presenteras under årets Nordic Film Market. Följande har fått stöd av Svenska Filminstitutet.

Works in Progress 

Clara SolaNathalie Álvarez Mesén
MagisterlekarnaYlva Forner
UtvandrarnaErik Poppe
Margrete – Queen of the North Charlotte Sieling (samproduktion, huvudproduktionsland Danmark)

Se hela programmet

Discovery 
En dag kommer allt det här att bli ditt Andreas Öhman

Gudars skymningMorgane Dziurla-Petit

Hypnosen Ernst De Geer
Sverige-Finsk Johanna Pyykkö
Se hela programmet

 

Avslutningsfilm

Festivalens avslutningsfilm är den psykologiska thrillern Knackningar av Frida Kempff som får sin Europapremiär under Göteborg Film Festival. Filmen ingår i Svenska Filminstitutets satsning Moving Sweden och har världspremiär under Sundance Film Festival.

Göteborg Film Festival pågår mellan 29 januari och 8 februari.

Med reservation för ändringar.Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand