2022-03-16 07:39Pressmeddelande

Svenska Filminstitutet på BUFF

Bilder ur filmer som ingår i En filmhistorisk resa. För fotocred, se filminstitutet.se/enfilmhistoriskresaBilder ur filmer som ingår i En filmhistorisk resa. För fotocred, se filminstitutet.se/enfilmhistoriskresa

Lördag 19 mars invigs BUFF, den internationella barn- och ungdomsfilmfestivalen i Malmö. Årets program består av 118 filmer från 51 olika länder. Svenska Filminstitutet medverkar i flera sammanhang, bland annat som värdar för en egen klassikerserie med utvalda äldre svenska barn- och ungdomsfilmer. Dessutom presenterar vi det nya filmpedagogiska materialet En filmhistorisk resa, och är medarrangörer till Film i skolan-dagen med tema filmen som språk.

Tisdag 22 mars är det dags för Film i skolan-dagen, en filmpedagogisk inspirationsdag där Filminstitutet står som arrangörer tillsammans med Film i Skåne och föreningen för film- och mediepedagogik, FOMP. I en tid dominerad av rörliga bilder är kunskapen om filmens språk viktigare än någonsin tidigare. Film i skolan-dagen bjuder på föreläsningar och filmvisningar om allt från hur filmen genom sitt universella språk kan verka som en brygga mellan människor, till konkreta lektionsupplägg kring hur man undervisar om filmhistorien och filmens byggstenar.

I år fokuserar Filminstitutet sin medverkan på hur äldre film kan hjälpa oss att förstå dagens audiovisuella landskap. Detta genom att lyfta det nya filmpedagogiska materialet En filmhistorisk resa, som bland annat vägleder lärare i hur de kan använda sig av klipp från äldre film i undervisningen, samt genom att bjuda på visningar av fyra filmer i sin helhet inom ramarna för vår särskilda klassikerserie.

Här visar vi Josef Fares Zozo (2005), Tage Danielssons Ronja Rövardotter (1984), Bo Widerbergs Fimpen (1974) och Per Åhlins Dunderklumpen (1974), alla försedda med en introduktion. I samband med att årets mottagare av Hedersguldbaggen Suzanne Osten gästar BUFF visar vi också hennes film Bengbulan från 1996. Samtliga fem filmer är digitalt restaurerade av Filminstitutet, och har filmhandledningar.

Film i skolan-dagen
Datum: Tisdag 22 mars, 13.00-16.00
Plats: Online
Anmälan: Film i skolan-dagen


BUFF invigs lördag 19 mars med premiär för Lill-Zlatan och morbror raring, Christian Los filmatisering av Pija Lindenbaums barnbok, med manus av Ella Lemhagen, Sara Sjöö och Janne Vierth. I huvudrollerna ser vi Simon J Berger och debutanten Agnes Colliander. Biopremiär 25 mars via Scandinavian Films Distribution.

Årets upplaga är en hybridfestival som äger rum både på plats i Malmö och online. Läs mer på BUFFs websida.

För mer information, kontakta
Fatima Khayari, projektledare Film och samhälle: fatima.khayari@filminstitutet.se, 08-6651181Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand