2023-03-21 08:17Pressmeddelande

Svenska Filminstitutet firar Roy Andersson 80 år

Roy Andersson i Studio 24, med sina priser från Venedigs filmfestival. Foto: Jessica Hanlon Roy Andersson i Studio 24, med sina priser från Venedigs filmfestival. Foto: Jessica Hanlon

Svenska Filminstitutet hyllar en ikon som förgyllt svensk film med sitt särpräglade bildspråk och estetiska uttryck. Under mars månad uppmärksammar Filminstitutet Roy Anderssons långa karriär inom våra verksamheter Filmarkivet.se, Cinemateket och biblioteket med boksamtal, filmvisning och gratis reklamfilmsklassiker för alla att se.

Med över 300 reklamfilmer och tolv filmer har Roy Andersson en lång och gedigen karriär bakom sig inom både svensk film och i reklamfilmsbranschen. Många av hans reklamfilmer har blivit prisbelönta, och hans långfilmer har fått stor internationell uppmärksamhet och vunnit priser vid många stora filmfestivaler.


Boksamtal med Mårten Blomkvist

Filminstitutets bibliotek bjuder in till boksamtal torsdagen den 30 mars kl 17.00, där journalisten och filmkritikern Mårten Blomkvist pratar om sin nya bok Sånger från folkhemmet: om Roy Andersson. Det är den första biografin i sitt slag om regissören som hittade sin egen väg. Moderator är Filminstitutets Per Perstrand.

Läs mer och anmäl dig till boksamtalet här.


Bejublad återkomstfilm på Cinemateket 

Cinemateket visar Sånger från andra våningen (2000) samma dag, 30 mars. Roy Anderssons bejublade återkomst på vita duken och hans första långfilm på 25 år. ”Jag tycker den är rolig rakt igenom” har Roy Andersson sagt om sin galghumoristiska limbotolkning av folkhemmet, som belönades med Grand Prix i Cannes. Mårten Blomkvist inleder visningen kl 18.00 i Bio Victor, Filmhuset.

Biljetter kan köpas direkt i kassan i Filmhuset eller här


Reklamfilmsklassiker på Filmarkivet.se

Vid sidan om sina spelfilmer har Roy Andersson haft en framgångsrik karriär som reklamfilmsregissör. Han gjorde sin första reklamfilm 1969 och har därefter regisserat över 300 stycken, många av dem prisbelönta. Filmarkivet.se uppmärksammar regissören med en helt ny tematext om regissörens karriär, från filmskolan till bejublad långfilmsregissör. Här kan besökare ta del av några av hans hyllade reklamfilmer men också valfilm för Socialdemokraterna.

Läs mer och se filmerna på Filmarkivet.se


Läs vår hyllningstext och mer om de olika verksamhetsprogrammen: 
Filminstitutet hyllar Roy Andersson 80 år


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Ida Kjellgren
Kommunikatör
Ida Kjellgren