2023-09-06 11:46Pressmeddelande

Svenska filmer på Torontos filmfestival

Joel Spira i Syndabocken och ensemblen i Tillsammans 99. Foto: Josua Enblom / SF StudiosJoel Spira i Syndabocken och ensemblen i Tillsammans 99. Foto: Josua Enblom / SF Studios

Imorgon 7 september inleds Torontos internationella filmfestival. Två svenska filmer är uttagna till festivalen: Lukas Moodyssons Tillsammans 99 och Axel Peterséns Syndabocken. Dessutom visas hela sex svenska samproduktioner.

Syndabocken av Axel Petersén – världspremiär i tävlan

I skuggan av Maltas brännande sol, i utkanten av den svenska e-gamingkolonin, dyker lotterisvindlaren Dimman upp för att överraska sin forne vän och kollega inför hans bröllop. Det blir inledningen till ett lika desperat som dekadent sökande efter försoning. I de ledande rollerna ser vi Joel Spira och Christopher Wagelin. Detta är andra gången gillt för regissören Axel Petersén – hans första långfilm Avalon hade världspremiär på festivalen, och vann kritikerpriset FIPRESCI för Bästa debutfilm 2011. 

Syndabocken – som visas i tävlingssektionen Platform – är producerad av Sigrid Helleday / Fedra, i samproduktion med bl a Film Stockholm, och med produktionsstöd från Filminstitutet, långfilmskonsulent Hanna Lejonqvist. Svensk biopremiär 24 november via TriArt.


Tillsammans 99 av Lukas Moodysson – världspremiär

En historia om vännerna som 1975 bodde ihop i kollektivet Tillsammans. Nu är det 1999, 24 år senare, och kollektivet har förvandlats till världens minsta. Storfamiljen består av endast två personer. Göran, som är världens snällaste sitter i en stuga med Klasse som väver trasmattor. De känner sig lite ensamma. Då föds idén om en återträff med de gamla kompisarna. Lukas Moodysson har återförenat den stora ensemblen av skådespelare från Tillsammans efter 23 år, och vi återser bland andra Gustaf HammarstenShanti RoneyAnja LundqvistOlle Sarri, Jessica Liedberg och Cecilia Frode. I Toronto visas filmen i sektionen Special Presentations.

Tillsammans 99 är producerad av Lars Jönsson och Anna Carlsten / Memfis Film, i samproduktion med bl a SF Studios och Film i Väst, och med produktionsstöd från Filminstitutets långfilmskonsulent Hanna Lejonqvist. SF Studios distribuerar, med svensk biopremiär 13 oktober.


Svenska samproduktioner

Mother, Couch –  regi Niclas Larsson
Svenske regissören Niclas Larsson långfilmsdebuterar med en bearbetning av Jerker Virdborgs roman Mamma i soffa. I rollistan syns bland andra Ewan McGregor, Ellen Burstyn och Rhys Ifans. Svensk samproducent Film i Väst. Världspremiär i Special Presentations.

Bastarden – regi Nikolaj Arcel 
Mads Mikkelsen leder Arcels Venedig-aktuella historiska drama, där också Gustav Lindh och Magnus Krepper syns i rollistan. Svenska samproducenter Lizette Jonjic / Zentropa Sweden och Film i Väst, med produktionsstöd från Svenska Filminstitutet. Kanadensisk premiär i Special Presentations.

Sweet Dreams – regi Ena Sendijarevic
Svenska samproducenter Erik Hemmendorff / Plattform Produktion och Film i Väst, med produktionsstöd från Svenska Filminstitutet. Nordamerikansk premiär i sektionen Centrepiece.

Unicorns – regi Sally El Hosaini och James Krishna Floyd
Svenska samproducenter Sean Wheelan / Filmgate Films och Film i Väst. Världspremiär i Special Presentations.

About Dry Grasses –  regi Nuri Bilge Ceylan
Svenska samproducenter: Nadir Öperli och Beata Gårdeler / Second Land och Film i Väst. Världspremiär i Cannes tidigare i år, nordamerikansk premiär i Toronto i Centrepiece.

The Settlers – regi Felipe Gálvez Haberle
Chiles Oscarbidrag, också den med världspremiär på årets Cannes-festival. Svensk samproducent Film i Väst. Nordamerikansk premiär i Centerpiece.


För frågor och intervjuer kring Syndabocken och Tillsammans 99, kontakta filmernas publicist Manlin Sterner: manlin@manlin.se

Toronto International Film Festival (TIFF) pågår 7-17 september. Läs mer här.


Ämnen: Toronto

Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand