Torsdag 21 september startar Nordisk Panorama i Malmö, en av de viktigaste festivalerna för nordisk kort- och dokumentärfilm. Hela 15 svenska filmer tävlar, däribland Tribeca-vinnaren Miraklet i Gullspång som också inviger festivalen. Filminstitutet arrangerar ett seminarium om nordisk dokumentärfilm, och deltar i flera andra.
Svenska filmer på festivalen
Fyra svenska dokumentärer visas i tävlan: Carl Olssons Vintersaga och Mia Engbergs Hypermoon, båda snart bioaktuella, samt Motherland av Hanna Badziaka och Alexander Mihalkovich som i våras vann huvudpriset Dox:Award på CPH:DOX i Köpenhamn, och är nominerad till en European Film Award för Bästa dokumentär inför EFA-galan i december. Tävlar gör även Miraklet i Gullspång som också inviger festivalen. Maria Fredrikssons dokumentär hade tidigare i år världspremiär på Tribecafestivalen i New York där den vann pris för Bästa klippning.
Elva svenska kortfilmer tävlar. Däribland Jonelle Twums EFA-nominerade I Think of Silences When I Think of You, Draken Film Award-vinnaren Eftersörjare av Hanna Högstedt, Madden av Malin Ingrid Johansson som vann Startsladden tidigare i år och som dessutom visades på Berlins filmfestival, The Lonely Cougar and the Heartbroken Stud av Jana Bringlöf Ekspong samt Martin Jenefeldts Vänta som får världspremiär på Nordisk Panorama.
I tävlan finns också fyra svenska samproduktioner, däribland Gunilla Breskys dokumentär We Are Still Here / Mii leat ain dás, som skildrar den samiska konstnärsgruppen Mázejoavku.
Dessutom visas flera svenska kortfilmer utom tävlan, bland andra snart bioaktuella Doris & Bettan – Marbella Mayhem av Ellen Ekman. Bland
Seminarier där Filminstitutet deltar
Praised Abroad – Forgotten at Home?
Nordiska dokumentärer har stora framgångar på internationella festivaler, men vad händer efter det – var har den nordiska publiken möjlighet att uppleva de många kreativa, personliga och ibland provocerande dokumentärer som görs varje år? Seminariet arrangeras av Svenska Filminstitutet, och dokumentärfilmskonsulent Jannik Splidsboel är en av paneldeltagarna.
Måndag 25 september kl 16.45. Läs mer här
Expert Roundtables
Filmskapare får möjlighet att sitta ner med beslutsfattare från branschen, bl a de nordiska filminstituten, och utbyta kunskap och erfarenheter. Från Svenska Filminstitutet deltar Jing Haase, Josefina Mothander och Sara Rüster, Internationella enheten.
Lördag 23 september kl 13.30. Läs mer här
Masterclass: Sari Volanen
Följ med på en kortfilmsresa med YLE:s kortfilmsbeställare Sari Volanen vid rodret. Moderator är Filminstitutets Jing Haase.
Söndag 24 september kl 10. Läs mer här
Would You Buy This?
Visa din kortfilm och få direkt återkoppling från erfarna kortfilmsdistributörer och köpare. I panelen finns internationella beslutsfattare och allt modereras av Filminstitutets Jing Haase.
Måndag 25 september kl 10. Läs mer här
Nordisk Panorama pågår 21-26 september. Se hela programmet här.
Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.