2021-07-05 14:22Pressmeddelande

Svenska filmer och samproduktioner i Cannes

Clara Sola. Foto © HobabClara Sola. Foto © Hobab

Filmfestivalen i Cannes drar igång imorgon tisdag. Nathalie Álvarez Meséns debutlångfilm Clara Sola får sin världspremiär i Quinzaine des réalisateurs och dessutom visas flera svenska samproduktioner både inom och utom tävlan. Här är din guide till allt svenskt under Cannes-festivalen.

Clara Sola av Nathalie Álvarez Mesén – Quinzaine des realisateurs

I en avlägsen by i Costa Rica upplever den tillbakadragna 40-åringen Clara ett sexuellt och övernaturligt uppvaknande, då hon börjar sin resa att frigöra sig från de sociala och religiösa konventioner som präglat hennes liv.

Nathalie Álvarez Mesén gör sin långfilmsdebut som regissör med Clara Sola, som är skriven av Mesén och Maria Camila Arias. Filmen är producerad av Hobab/Nima Yousefi (årets svenska Producer on the Move i Cannes) och bl a Film Capital Stockholm Fund, i samarbete med SVT och med stöd från Filminstitutet, förra långfilmskonsulenten Madeleine Ekman, och Konstnärsnämnden. För filmfotot står Sophie Winqvist Loggins (Aniara, kommande Pleasure) och i teamet finns också Oscarsnominerade makeupdesignern Göran Lundström (Gräns). Folkets Bio är svensk distributör och filmen får biopremiär under hösten 2021.


Svenska samproduktioner i Cannes

Världens värsta människa av Joachim Trier – In Competition

Julie fyller snart 30 år och hennes liv är en enda stor röra. Hon har kastat bort sin talang och hennes äldre pojkvän, Aksel – en framgångsrik serietecknare – vill att de ska stadga sig och skaffa familj. När hon en kväll smyger sig in på en fest träffar den yngre och charmiga Eivind. Hon gör slut med Aksel och kastar sig in i ett nytt förhållande i hopp om att få nytt perspektiv på livet. Men hon kommer snart att inse att vissa livsval redan ligger bakom henne. 

Svenska samproducenter Mattias Nohrborg, B-Reel Films, samt Film i Väst. Filmen, som delvis är inspelad i Trollhättan, har fått stöd av Filminstitutets tidigare långfilmskonsulent Madeleine Ekman. TriArt distribuerar med svensk premiär i november.


Bergman Island av Mia Hansen-Løve – In Competition

Tony är en en hyllad regissör som bjuds in till det mytomspunna Fårö under Bergmanveckan. Med sig på resan har han sin fru Chris som hoppas få inspiration till sitt eget filmmanus i det vildvuxna landskapet. Det späckade programmet gör att de upplever ön på varsitt håll och minnen av Chris första kärlek börjar plötsligt göra sig påminda. Gränsen mellan verklighet och fiktion suddas ut och paret glider allt längre ifrån varandra.

Svensk samproducent Erik Hemmendorff på Plattform produktion. Filmen har fått stöd från Filminstitutets tidigare långfilmskonsulent Calle Marthin. TriArt distribuerar filmen som har svensk premiär i höst.


Lamm av Valdimar Jóhannsson med Noomi Rapace i huvudrollen – tävlar i Un certain regard

Fårfarmarna María och Ingvar lever isolerade på en isländsk gård. När de hittar en mystisk nyfödd på sin mark bestämmer de sig för att uppfostra den som sin egen, ett beslut som kommer att skänka dem mycket lycka, men det blir också början till ödeläggelsen av deras liv.

Svenska producenter är Piodor Gustafsson och Erik Rydell, Black Spark Prod, och Film i Väst. Filmen har fått stöd av Filminstitutets tidigare långfilmskonsulent Madeleine Ekman. TriArt distribuerar filmen i Sverige, premiär 2021/2022.


De oskyldiga av Eskil Vogt – tävlar i Un certain regard

Det är sommar och familjer åker på semester, men inte alla. Fyra barn som tillbringar sina lov hemma lär känna varandra, kvarteren och den omkringliggande skogen. I världen utanför föräldrarnas vakande blickar utvecklas deras oskylda lekar till något annat.

Filmen är samproducerad av Lizette Jonjic, Zentropa Sweden och Film i Väst, med stöd av Filminstitutets långfilmskonsulent Jenny Gilbertsson. TriArt distribuerar filmen med premiär 2021/2022.


Amparo av Simón Mesa Soto – tävlar i Kritikerveckan

Efter ett långt nattskift återvänder ensamstående Amparo hem och upptäcker att hennes barn inte är där. Hon får snart reda på att hennes son har fångats under en armérazzia för att skickas till fronten i en ökänd krigszon nära gränsen. Hans öde ser ut att vara förutbestämt. Med bara en enda dag kvar till avresan lyckas Amparo kontakta en man som erbjuder att fiffla med Elias filer och få honom fri. Mot alla odds slängs hon in i en kamp mot tiden för att befria sin son i ett samhälle styrt av korruption.

Svenska samproducenter är David Herdies (Producer on the Move på Cannes filmfestival 2018) och Michael Krotkiewski, Momento Film. Folkets Bio distribuerar filmen i Sverige, med biopremiär vinter 2021/2022.


A Chiara av Jonas Carpignano – Quinzaine des réalisateurs

Familjen Guerrasio och deras vänner som samlats för att fira äldsta dotters artonde födelsedag. Det finns en lekfull rivalitet mellan födelsedagsflickan och hennes 15-åriga syster Chiara när de tävlar på dansgolvet. Det är en uppsluppen tillställning och den tätt sammanslutna familjen är i toppform. Men allt ändras nästa dag när pappan försvinner. Chiara, som inte tror på den förklaring som ges, börjar undersöka vad som hänt. Ju närmare sanningen hon kommer, desto mer tvingas hon välja vilken framtid hon själv vill ha.

Svensk samproducent Film i Väst.


Leading Change: webbinarium med Anna Serner

Tisdag 13 july deltar Filminstitutets vd Anna Serner i ett online-seminarium tillsammans med Christa Dickenson, CEO för Telefilm Canada. Där diskuterar de utmaningar och möjligheter i ett föränderligt filmlandskap.

Leading Change: An Insider's Look at Success, Failure and Opportunity
Tisdag 13 juli kl 16-17
Läs mer och följ webinariet här (klicka på July 13 i kalendariet)


Cannes filmfestival äger rum 6-17 juli. Läs mer här.


Ämnen: Cannes

Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand