2021-12-09 15:42Pressmeddelande

Svenska filmer med vinstchans på EFA-galan i helgen

Foto: LEE Film / Mario Tursi / PlattformFoto: LEE Film / Mario Tursi / Plattform

På lördag den 11 december tävlar tre svenska filmer på den 34:e upplagan av European Film Awards (EFA) i Berlin. Ofta kallad den europeiska Oscarsgalan. Apstjärnan av Linda Hambäck är nominerad till European Animated Feature Film och Världens vackraste pojke av Kristina Lindström och Kristian Petri är nominerad i kategorin European Documentary. Pleasure av Ninja Thyberg är nominerad i kategorin European Discovery 2021 – Prix FIPRESCI. Dessutom är de tre svenska samproduktionerna Lamm, Flykt och Världens värsta människa nominerade i flera kategorier.

APSTJÄRNAN: European Animated Feature Film

 

Linda Hambäcks Apstjärnan är nominerad till Bästa europeiska animerade långfilm. Det är första gången en svensk film är EFA-nominerad i den kategorin. Apstjärnan hade internationell premiär i tävlan på Annecy International Film Festival i juni och har under hösten visats och tävlat på en mängd filmfestivaler runt om i världen. 

 

 VÄRLDENS VACKRASTE POJKE: European Documentary

 

Världens vackraste pojke är nominerad i festivalens kategori för Bästa dokumentär. Filmen fick sin världspremiär i våras på Sundance filmfestival och har sedan dess visats på över 20 festivaler och sålts till 25 länder. Filmen är regisserad av Kristina Lindström och Kristian Petri.

 

PLEASURE: European Discovery 2021 – Prix FIPRESCI

 

Ninja Thybergs Pleasure har chans att vinna European Discovery 2021 - Prix FIPRESCI, ett pris som delas ut till en regissör som långfilmsdebuterar. Filmen blev uttagen till Cannes filmfestivals Official Selection 2020 och hade världspremiär på Sundance filmfestival tidigare i år. Filmen  har visats på drygt 20 filmfestivaler och är såld till över 25 länder.

 

Nomineringar till svenska samproduktioner:

 

Världens värsta människa av Joachim Trier

 

Nomineringar:

Bästa europeiska manus: Joachim Trier och Eskil Vogt

Bästa kvinnliga europeiska skådespelare: Renate Reinsve

 

Flykt av Jonas Poher Rasmussen

 

Nomineringar/vinst:

Bästa europeiska dokumentär

Bästa europeiska animerade långfilm

I går tillkännagavs att European University Film Award (EUFA) tilldelades Flykt.

 

 Lamm av Valdimar Jóhansson

 

Nominering:

European Discovery 2021 – Prix FIPRESCI

 

European Film Award-galan, med start kl 19.00 går att se strömmad på Uppsala Kortfilmfestival | Short Film Festival

Och på EFA:s hemsida: European Film Awards - European Film Awards

 

Svenska vinster och nomineringar på European Film Awarards gala genom åren: EFA Awards (filminstitutet.se)


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand