2019-12-17 14:02Pressmeddelande

Svenska filmer i Berlin och Clermont-Ferrand

Något att minnas av Niki Lindroth von Bahr är uttagen till Berlins filmfestival 2020. Foto: Malade ABNågot att minnas av Niki Lindroth von Bahr är uttagen till Berlins filmfestival 2020. Foto: Malade AB

Niki Lindroth von Bahrs Något att minnas får europeisk premiär i Generation 14plus på Berlins filmfestival. Dessutom tävlar tre kortfilmer på den prestigefulla kortfilmsfestivalen i Clermont-Ferrand; I väntan på döden av Lars Vega och Isabelle Björklund, Sorry Not Sorry av Julia Thelin och DON’T, KISS .mov av Carl Olsson och Fabio Liberti.

Något att minnas av Niki Lindroth von Bahr utspelar sig innan den stora katastrofen. Två duvor besöker en djurpark utan djur, en snigel mäter sitt blodtryck hos läkaren, i CERN:s kontrollrum har något gått fruktansvärt fel. Sex ögonblick ur vår samtid, som minnen av världen vi lämnar efter oss. Filmen har fått stöd av Filminstitutets kortfilmskonsulent Ami Ekström.

Regissören och animatören Niki Lindroth von Bahr är utbildad vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Hennes förra kortfilm Min börda (2017) – en existentialistisk musikal med sorgsna stop motion-animerade djur som fått röster av humorgruppen Klungan – vann publikpriset och det stora kortfilmspriset Startsladden på Göteborgs filmfestival. Strax därefter blev den uttagen till filmfestivalen i Cannes, har sedan dess visats och prisats på en lång rad filmfestivaler över hela världen.

I Clermont-Ferrand tävlar I väntan på döden av Lars Vega och Isabelle Björklund samt Sorry Not Sorry av Julia Thelin. I I väntan på döden följer vi en son som på ett sjukhus vakar vid sin fars dödsbädd. Filmen är samproducerad med Filmpool Nord, Stephan Apelgren, med stöd från Film i Västerbotten. I Julia Thelins Sorry Not Sorry följer vi Feride som på väg hem i sommarnatten möter en grupp körsjungande unga killar i en eka på Mälaren. Filmen har fått stöd av Filminstitutets tidigare kortfilmskonsulent Erika Wasserman samt Film Stockholm/Filmbasen, Ivana Lalovic.

Dansfilmen DON’T, KISS .mov av Carl Olsson och Fabio Liberti tävlar i kategorin Lab Competition. Filmen består av en lång tagning, där två män genom sitt experimentella dansnummer, börjar kyssa varandra. Filmen är producerad av Norrdans i samarbete med Film Västernorrland.

—  Det är fantastiskt att svensk kortfilm är så starkt representerad på några av världens främsta filmfestivaler. Att ha film i Berlin samt tre filmer som tävlar i Clermont-Ferrand bevisar återigen att svensk film står sig stark internationellt, berättar Jing Haase på Filminstitutets utlandsenhet.

Clermont-Ferrand Short Film Festival pågår 31 januari – 8 februari. Läs mer om festivalen här
Berlin Film Festival pågår 20 februari – 1 mars. Läs mer om festivalen härOm Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film. Läs mer: filminstitutet.se, svenskfilmdatabas.se, guldbaggen.se


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand