2022-06-22 10:35Pressmeddelande

Svenska experimentfilmsklassiker och bortglömd 80-talsfilm på arkivfestival

Peter Weiss kortfilm Studie III (1953).Peter Weiss kortfilm Studie III (1953).

Världens främsta arkivfestival, Il cinema ritrovato, i Bologna äger rum 25 juni-3 juli. Vid årets upplaga uppmärksammas författaren och filmaren Peter Weiss med en serie, som förutom långfilmen Hägringen (1959) också innehåller nio av regissörens kortfilmer från 1950-talet, vilka räknas till den svenska experimentfilmens stora klassiker.

 

– Det är fantastiskt roligt att visa att svensk film inte bara är stumfilm och Bergman, säger Jon Wengström vid Filminstitutets filmarkiv, som har kuraterat programmet i Bologna. Weiss var en av pionjärerna inom svensk konst- och experimentfilm, och hans visuellt nyskapande filmer är lika moderna i sitt uttryck idag som när filmerna först visades. Flera av filmerna är digitalt restaurerade av Filminstitutet.

 

Den tyskfödde Peter Weiss (1916-1982) flydde från Tjeckoslovakien före andra världskrigets utbrott, och blev en pionjär inom svensk experimentfilm i början av 50-talet i kretsen kring Arbetsgruppen för Film, som senare kom att bli Stiftelsen Filmform. Weiss var också verksam som poet och pjäsförfattare, och är kanske mest känd för sin manifestroman Motståndets estetik, som gavs ut 1981.

 

I festivalens sektion med nyrestaurerad film, ingår den sällan visade Avskedet (1982) i regi av den finska filmaren Tuija-Maija Niskanen (1943-2019). Filmen, som producerades av Ingmar Bergmans bolag Cinematograph, skildrar en ung flickas uppväxt i ett finlandssvenskt överklasshem, och har nyligen restaurerats av Filminstitutet. Den legendariska teaterchefen och dito regissören Vivica Bandler skrev manus. och bland skådespelarna i filmen märks bland andra Stina Ekblad, som gjorde en av sina första filmroller i Avskedet.   

 

Kontakt: Jon Wengström, Senior curator på Filminstitutet, jon.wengstrom@filminstitutet.se 08-665 11 24.

 

 


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson