2021-05-03 13:06Pressmeddelande

Svenska dokumentärer prisbelönta i både Köpenhamn och Moskva

Julia Werup i Julia&jag. Foto: Nina HobertJulia Werup i Julia&jag. Foto: Nina Hobert

I helgen avslutades dokumentärfilmfestivalen CPH:DOX, där den svenska dokumentären Julia&jag i regi av Nina Hobert kammade hem priset Nordic:Dox Award. Filmen, som är en berättelse om en nära vänskapsrelation, hade sin världspremiär på festivalen. Under helgen vann även Sabaya i regi av Hogir Hirori två priser på Moskva filmfestival. Filmen tävlade tidigare i år på Sundance filmfestival, där den vann pris för bästa regi.

Julia&jag är en personlig berättelse om en vänskap. I Ninas blick på sin vän Julia får Nina plötsligt syn på vad hon saknar hos sig själv. När Julia söker sin väg ut ur ett missbruk börjar Nina söka svar på varför hon inte vill finnas längre. Filmen som skulle bli Ninas film blir istället sin egen. På CPH:DOX vann Julia&jag, som är Nina Hoberts långfilmsdebut, pris i festivalens kategori Nordic:Dox Award där filmer från hela norden tävlar.

– Hela mitt liv har präglats av en stark känsla av utanförskap. Nordic: Dox Award är inte bara en fantastisk utmärkelse utan även ett slags existentiellt kvitto på att mina tankar om livet är okej, oavsett hur annorlunda de är. Min vän Julia är min största inspirationskälla och det känns otroligt fint att få dela det här med henne, säger Nina Hobert.

Nina Hobert uppmärksammades häromåret som kompositör till musiken i Fågelfångarens son. Hobert har även producerat Julia&jag, som har fått produktionsstöd av Filminstitutets förra dokumentärfilmskonsulent Klara Grunning. Filmen distribueras av Doc Lounge och har Sverigepremiär i september.

Under helgen vann också filmen Sabaya i regi av Hogir Hirori pris för bästa dokumentärfilm på Moskva filmfestival, och tilldelades även pris för "Fearless Film Direction" av Russian Documentary Guild. Filmen, om en grupp frivilliga i Syrien som spårar upp och räddar yazidiska kvinnor som hållits fångna som sexslavar av IS, hade sin världspremiär på Sundance filmfestival tidigare i år där Hirori vann pris för bästa regi.

– Sabaya belyser ett väldigt problematiskt ämne som inte har fått så mycket uppmärksamhet utanför Mellanöstern. Vad vi försöker åstadkomma med vår film är att uppmärksamma en lokal kamp för en global publik, och det är därför vi är så glada över all fin respons och uppmärksamhet vår film hittills fått från både Sundance och Moskva. Det betyder att vi är på rätt väg, säger filmens producent Antonio Russo Merenda.

Hogir Hirori är verksam som frilansfotograf, klippare och regissör och driver produktionsbolaget Lolav Media. Hans förra film The Deminer hade världspremiär på IDFA 2017, där den belönades med Special Jury Award för bästa dokumentärfilm. Den blev senare tvåfaldigt Guldbaggenominerad (Bästa film och Bästa dokumentärfilm) och har rest till mer än 50 internationella filmfestivaler och visats på fler än 30 tv-kanaler världen över.

Filmen är producerad av Antonio Russo Merenda, Ginestra Film och Hogir Hirori, Lolav Media, med produktionsstöd av Filminstitutets dokumentärfilmskonsulent Juan Pablo LibossartSabaya distribueras av Folkets Bio och har premiär efter sommaren.


Ämnen: CPH:DOX

Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson