Drömsk och våldsam. Sådan är berättelsen om hur en vanlig svensk tonåring transformerar sig själv och antar gestalten av den internationellt framgångsrika hip hop-stjärnan Yung Lean. Han möter Los Angeles, kokain och dollarsedlar – såväl som depression, död och raseri. I filmen Yung Lean: In My Head återvänder han till sin ursprungliga form, Jonatan Leandoer Håstad, efter att ha återhämtat sig från en psykos. Filmen, i regi av Henrik Burman, får nu sin världspremiär på Tribeca Film Festival i New York där den visas i sektionen Spotlight Documentary.
– För mig är den här filmen mer än en traditionell musikdokumentär. Jag ser en historia om en generation genom en konstnärs otroliga resa – en coming of age-berättelse där en pojke kastas in i en värld som är lika förförisk som den är förrädisk. Jag ser Yung Lean som en av vår tids mest banbrytande och intressanta artister. Mitt hopp är att denna dokumentär fångar hans unika persona, och att hans berättelse kommer att fånga en publik långt bortom hans redan imponerande fanbase runt om i världen, säger Henrik Burman.
Yung Lean (född 1996) har gjort internationell kometkarriär. Han lade upp ett par låtar på Youtube i början av 2010-talet, däribland Oreomilkshake och Ginseng Strip. De exploderade, fick miljontals lyssningar och Yung Leans musik blev det inofficiella ledmotivet till generation Z. Han kontaktades av branschens största, och artister som Frank Ocean och Justin Bieber ville förknippas med den aparta och ditintills underpresterande svenska tonåringen.
Henrik Burman är regissör, journalist och producent på SVT Kultur. Han var med och startade SVT:s musiksajt PSL och har arbetat med Sápmi Sessions och Krunegård & Jinder på turné, och producerat musikdokumentärer om artister som Robyn, Lykke Li, Linda Pira och bröderna Salazar. Henrik Burman har också gjort musikvideor för artister som Tyler the Creator, ASAP Rocky och Grimes.
Yung Lean: In My Head är producerad av David Herdies och Michael Krotkiewski för Momento Film och Ludvig Andersson på RMV Film, tillsammans med SVT (projektledare Emelie Persson) och med stöd från Film Capital Stockholm, Lisa Widén och Anette Mattsson. Filmen har fått produktionsstöd av Svenska Filminstitutet, dokumentärfilmskonsulent Klara Grunning. NonStop Entertainment är nordisk distributör, och filmen kommer att ha svensk biopremiär senare i år.
Filmfestivalen i Tribeca pågår 15–26 april. Läs mer om programmet här.
För mer information om filmen, kontakta Sofia Dahlén, presschef NonStop Entertainment: sofia@etpr.se, 076-2827125
Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film.