Världens äldsta och främsta stumfilmsfestival, Le giornate del cinema muto i norditalienska Pordenone, går i år av stapeln 5-12 oktober. Vid årets upplaga visas en serie med svenska dokumentärfilmer under rubriken Swedish Nature and Ethnographic Films.
I serien ingår Sagan om de sista örnarna (1923) och två kortfilmer av pionjären Bengt Berg, vilka utgjorde startskottet för den långa svenska traditionen av natur- och vildmarksfilmer som kulminerade med Arne Sucksdorff på 1940-talet. Därutöver visas den nyrestaurerade Med ackja och ren i Inka Läntas vinterland av Erik Bergström från 1926 on en renskötarfamilj i en av de tidigaste filmerna som skildrar samer, samt Sten Nordenskiölds mästerverk Farornas ö (1930) om fågelliv och människornas kamp på de vindpinade Färöarna som fick samtida kritiker att göra jämförelser med Robert Flahertys klassiker Nanook (1922) och Moana (1926).
Det svenska programmet är kurerarat av Filminstitutets Jon Wengström och Magnus Rosborn och Jon Wengström kommer att vara på plats på festivalen.
Så här beskriver filmarkivarie Magnus Rosborn restaureringsarbetet med Med ackja och ren i Inka Läntas vinterland (bilden ovan).
– Oftast när det gäller svenska stumfilmer måste vi utgå från slitna kopior eller mer eller mindre bra kopierade duplikatnegativ, men i detta fall hade faktiskt filmens - visserligen förkortade – originalnegativ överlevt! Och med hjälp av ett fragment av en nitratkopia från våra kollegor på Eye Filmmuseum i Amsterdam har det även varit möjligt att återskapa filmens tintnings- och toningsfärger. Fantastiskt roligt!
Mer om festivalen: Le Giornate del Cinema Muto | Pordenone Silent Film Festival
Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.