2023-07-05 09:06Pressmeddelande

Svensk kortfilm till filmfestivalen i Locarno

The Lovers. Foto: Carolina SandvikThe Lovers. Foto: Carolina Sandvik

Kortfilmen The Lovers av konstnären och filmskaparen Carolina Sandvik är uttagen till Locarno Film Festival. Filmen, en stop-motion animerad relationsskräckis, får världspremiär i tävlan. Även Kjell Gredes God afton, Herr Wallenberg (1990) visas.

En man och en kvinna äter middag på en restaurang när något plötsligt förändras i mannens ansikte. The Lovers är en stop-motion animerad relationsskräckis – och oromantisk komedi – om ett par som tvingas förhålla sig till eskalerande kroppsliga förändringar. Nu får Carolina Sandviks kortfilm världspremiär i tävlingssektionen Pardi di domani på Locarno Film Festival, en av Europas främsta filmfestivaler.

– Det är en stor ära att få en sådan förnäm premiär, säger Carolina Sandvik.

– Det är verkligen inte varje år att vi har svensk film i Locarno och vi är därför extra glada att The Lovers är uttagen i tävlan. Publiken kan se fram emot att möta Carolinas fantastiskt skruvade animationsvärld som alltid är både fängslande och överraskande, säger Jing Haase, festivalansvarig kortfilm på Filminstitutet.

Carolina Sandvik är en Malmöbaserad konstnär och filmskapare som främst arbetar med stop-motion. 2019 tog hon sin masterexamen i fri konst på Malmö Konsthögskola, efter studier i bland annat manusskrivande, skulptur och filmvetenskap. Hennes kortfilmer har ofta direkta referenser från filmhistorien, och framförallt från skräckfilmsgenren. The Expected, en febrigt absurd skräckhistoria om att gå i väntans tider, vann Startsladden för Bästa svenska kortfilm på Göteborgs filmfestival 2021 och hade amerikansk premiär på South by Southwest. Den finns att se på SVT Play fram till 2 augusti.

Paracusia (2020) hade liksom hennes första kortfilm Dreams from the Ocean (2018) svensk premiär på Göteborgs filmfestival, och har sedan dess visats på filmfestivaler runtom i världen. Carolina Sandviks verk har de senaste åren ställts ut på Digitaliseum i Malmö, Malmö konstmuseum och Färgfabriken i Stockholm.

The Lovers är producerad av Kerstin Übelacker för We Have a Plan, ett produktions- och postproduktionsbolag i Malmö. Übelackers senaste film som producent är dokumentären Jävla pappa av Niklas Gyberg Ivarsson som hade premiär på Tempofestivalen i våras.

The Lovers är gjord i samproduktion med Film i Skåne och SVT, och med produktionsstöd från Svenska Filminstitutet, kortfilmskonsulent Ami Ekström.

Kjell Gredes God afton, Herr Wallenberg (1990) är uttagen till ”Histoire(s) du cinéma”, en sektion som hyllar filmhistorien och som festivalen presenterar som ”guardians of culture and cinema”.

Locarnos internationella filmfestival i Schweiz som grundades 1946 är en av världens äldsta. Idag är den också en av de främsta festivalerna i Europa. Bland tidigare svenska kortfilmer som visats i Locarno kan nämnas Pussy Have the Power av Lovisa Sirén och Allt vi delar av Jerry Carlsson (båda 2014) och Kommittén av Gunhild Enger och Jenni Toivoniemi (2016).

Årets upplaga av festivalen, den 76:e i ordningen, pågår 2-12 augusti. Läs mer här.


För mer info, kontakta
Jing Haase, festivalansvarig kortfilm: jing.haase@filminstitutet.se, 08-665 11 43Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Martin Frostberg
Kommunikatör
Martin Frostberg