2024-04-10 11:15Pressmeddelande

Svensk filmhistoria intar Värnamo

Gösta Berlings saga, Ronja Rövardotter och Harry & Sonja visas i Värnamo. Foto: © AB Svensk Filmindustri / Memfis FilmGösta Berlings saga, Ronja Rövardotter och Harry & Sonja visas i Värnamo. Foto: © AB Svensk Filmindustri / Memfis Film

Torsdagen den 18 april invigs den tredje upplagan av Värnamo Filmhistoriska Festival av bland andra Lasse Åberg, som introducerar Ingmar Bergmans Tystnaden. Festivalen är unik i sitt slag i hur den fokuserar stort på den svenska filmhistorien, med film som är 25 år eller äldre. Bland de inbjudna gästerna märks Pernilla August, Jan Troell, Agneta Ulfsäter-Troell, Kalle Lind, Björn och Lena Runge, Jan Lindqvist, Bengt Forslund, Tom Alandh och Bo Bjelfvenstam. Av de totalt 33 långfilmer som visas har 23 digitalt återskapats/restaurerats av Svenska Filminstitutet.

I likhet med många av världens filmfestivaler som hyllar filmhistorien uppmärksammar man i Värnamo hundraårsjubileer och en av de främsta begivenheterna är Mauritz Stillers Gösta Berlings saga, som hade premiär 1924. Filmen visas med nykomponerad filmmusik av och med duon YoJuliet, som består av Julia Sandwall och Yohanna Eek Björnulfson, tillsammans med Jonas Jonasson från bob hund. Jörgen Viman, filmarkivarie på Filminstitutet, inleder visningen och berättar om det omfattande restaureringsarbetet. Efter Värnamo kommer Gösta Berlings saga att visas på olika platser i världen.

Den senaste filmen som digitalt återskapats av Filminstitutets digitaliseringsenhet och som får nypremiär på festivalen är Harry & Sonja (1996). Regissören Björn Runge och klipparen Lena Runge finns på plats. Vidare kommer Jan Troell att visa en del av sitt pågående projekt Det var en gång ett nu, och introducera Bang! (1977) i Director’s cut-version. Förutom att Kalle Lind intervjuar Pernilla August för ett kommande Snedtänkt kommer han även att introducera Äppelkriget (1971) och en av 50-talets populäraste svenska barnfilmer, Kalle Stropp, Grodan Boll och deras vänner (1956).

Pernilla August kommer också att tilldelas Sveriges Biografägareförbunds hederspris 2024 under festivalen. Priset återinstiftades 2022 och tidigare pristagare är Harriet Andersson och Stellan Skarsgård.

Att det i år är 100 år sedan både Alice Babs och Allan Edwall föddes uppmärksammas på festivalen med nyrestaurerade Swing it, magistern! (1940) och I dur och skur (1953) respektive Ronja Rövardotter (1984).

Den 24 april fyller dokumentärfilmaren Bo Bjelfvenstam 100 år och han gästar festivalen tillsammans med vännen och dokumentärfilmaren Tom Alandh. Den senare har gjort ett porträtt av Bo Bjelfvenstam med titeln 100-åringen som tror på framtiden. Bjelfvenstam regisserade sin första film redan 1947 och var den allra första filmare som anställdes på Sveriges Radios (nuvarande SVT) filmavdelning.

Filminstitutets presschef Jan Göransson introducerar filmerna Skanör-Falsterbo (1938), Dollar (1938), I dur och skur (1953), Det sista äventyret (1974) och Skyddsängeln (1990).

Festivalen arrangerar också drive in-bio för 3-6-åringar, där barnen först får skapa en egen lådbil av rest- och spillmaterial, och sedan sitta i sina nybyggda åk och titta på film. Även ungdomar får ta del av drive in-bio, när A-traktorer och mopedbilar välkomnas in för att avnjuta Hal Needhams klassiska actionkomedi Nu blåser vi snuten (1977).

Värnamo Filmhistoriska Festival äger rum 18–21 april.



Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand