2019-12-30 06:00Pressmeddelande

Svensk Filmdatabas i nytt samarbete med podden Everdahl & Karlssons Film TV

Poddmakarna Göran Everdahl, C-G Karlsson och Johan Andreasson.Poddmakarna Göran Everdahl, C-G Karlsson och Johan Andreasson.

Svensk Filmdatabas har inlett ett samarbete med podden Everdahl & Karlssons Film TV. I det första avsnittet får vi höra historier om det spektakulära hemmet i Hasse Ekmans film Banketten men också detaljer från bioaktuella Roy Andersson och hans film Du levande. Ytterligare två avsnitt kommer att spelas in under nästa år, med stöd av Svensk Filmdatabas.

Svensk Filmdatabas innehåller inte bara fakta om filmer utan även artiklar med fokus på allt som rör svensk film. Nu har databasen valt att samarbeta med Everdahl & Karlssons Film TV för att genom specialutgåvor av deras podcast kunna presentera samtal om svensk film för sina filmintresserade besökare. Podcasten går endast att hitta på Svensk Filmdatabas, i avdelningen för artiklar.

– Det var lite av ett experiment som vi förstås tyckte var jättespännande eftersom varken vi eller Filminstitutet någonsin tidigare gjort något liknande. Göran Everdahl, C-G Karlsson och Johan Andreasson blev entusiastiska när vi frågade dem, och efter att redaktionen för Svensk Filmdatabas haft ett möte med dem, där vi gemensamt spånade diverse uppslag, blev det denna första podd om hur hem har skildrats i svenska filmer, säger Per Sundfeldt på Svensk Filmdatabas. 

I det första avsnittet – med titeln Härliga och hemska hem i svensk film! – får vi höra hur Göran Everdahl, C-G Karlsson och Johan Andreasson pratar sig varma om hemmiljöer och hur dessa har blivit presenterade i den svenska filmen genom åren. I avsnittet talar de bland annat om bioaktuella Roy Andersson och hans tidigare film Du levande (2007) och hur de blekgröna hemmen, som var folkhemskt homogena, blev uppbyggda i hans ateljéer på Östermalm.

Det står redan nu klart att två till avsnitt ska produceras med stöd av Svensk Filmdatabas. Avsnitten kommer att handla om badscener i svensk film respektive Roy Anderssons debutfilm En kärlekshistoria (1970) och dessa avsnitt kommer att dyka upp på databasens hemsida under 2020.

Lyssna på det första avsnittet här.

Läs fler artiklar i Svensk Filmdatabas. 


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand