2023-03-24 13:42Pressmeddelande

Svensk dokumentär visas i Bryssel

Breaking Social. Foto: Janice d’AvilaBreaking Social. Foto: Janice d’Avila

Fredrik Gerttens nya dokumentärfilm Breaking Social, som utforskar statlig korruption på global nivå, kommer att visas i Bryssel den 28 mars som ett specialevenemang för beslutsfattare inom EU.

Breaking Socials avstamp är att alla samhällen är baserade på idén om ett socialt kontrakt. Vi arbetar, studerar, betalar skatt – flit och slit ska belönas, men så blir det sällan. Filmen undersöker det globala mönstret av kleptokrati (statlig korruption) och extraktivism, men finner också hopp, en väg bortom cynism och uppgivenhet. I filmen medverkar en rad internationella journalister och debattörer.

Den 28 mars visas filmen för både publik och europeiska ledare i Bryssel inom ramen för EFAD-initiativet ”Rendez-vous with European Cinema”. Det är den första dokumentären som visas inom initiativet. Efter visningen samtalar regissören Fredrik Gertten med den belgiske filmjournalisten Stanislas Ide.

– Vi är oerhört stolta över att arrangera en specialvisning av Breaking Social med anledning av det svenska ordförandeskapet i Europeiska Unionens råd. För första gången inom Rendez-vous with European Cinema kommer vi att belysa europeisk dokumentärfilm. Breaking Social, som nyligen hade världspremiär på CPH:DOX och som lyfter fram aktuella frågor, är helt perfekt för initiativet, säger Julie-Jeanne Régnault, generalsekreterare för EFAD (European Film Agency Directors association).

Visningen arrangeras av EFAD, en Bryssel-baserad organisation som samlar 37 nationella film- och audiovisuella institut från europeiska länder, i samarbete med Svenska Filminstitutet. Två gånger om året arrangerar EFAD visningar av filmer från de länder som innehar presidentskapet inom Europeiska Unionens råd, i samarbete med europeiska sammanslutningar för den audiovisuella sektorn. EFAD arrangerade 2017 en visning av Ruben Östlunds The Square.

Breaking Social är producerad av Margarete Jangård / WG Film med stöd från Svenska Filminstitutet, dokumentärfilmskonsulent Jannik Splidsboel, Film i Skåne och Kreativa Europa MEDIA. Filmen har svensk biopremiär 11 augusti, distribuerad av TriArt Film.Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand