2022-11-30 14:27Pressmeddelande

Sven Nykvist 100 år

Sven Nykvist under inspleningen av Tarkojskijs Offret. Foto: Lars-Olof Löthwall. Sven Nykvist under inspleningen av Tarkojskijs Offret. Foto: Lars-Olof Löthwall.

 

Lördagen den 3 december skulle Sven Nykvist fyllt 100 år. Med filmer som Persona, Fanny och Alexander, Såsom i en spegel, Viskningar och rop, Älskande par, Varats olidliga lätthet, Små och stora brott, Gilbert Grape, Offret och Sömnlös i Seattle har han för evigt skrivit in sig i filmhistorien. Han har kallats för en ljusmålare i svartvitt och färg.

 

Sven Nykvists konstnärskap uppmärksammas på flera platser i världen och i Sverige hyllas han på själva födelsedagen i Filmhuset i Stockholm, men också under hela december på Filmarkivet.se, Sveriges Television och på SF Anytime.

 

Sven Nykvist föddes i Moheda, Kronobergs län den 3 december 1922. Hans barndomstrakt och det faktum att hans föräldrar var missionärer i Afrika har haft betydelse för hans verk. Han började med att fotografera kortfilmer - flera av dem finns på Filmarkivet.se - och blott 22 år gammal fick han biträda filmfotografen Olle Nordemar på inspelningen av Barnen från Frostmofjället (1945). År 1953 korsades Sven Nykvists och Ingmar Bergmans vägar när Nykvist fick uppdraget att filma interiörscenerna i Gycklarnas afton.

 

Två gånger Oscarsbelönad och därutöver har han ytterligare två Oscarsnomineringar, varav en för Oxen, som nominerades för Bästa utländska film 1992 och vilken han regisserade. Med Oscarsbelöningarna följde internationella uppdrag och ledde till samarbete med regissörer som Woody Allen, Louis Malle, Andrej Tarkovskij, Nora Ephron, Lasse Hallström och Volker Schlöndorff. Sven Nykvist gick ur tiden 2006.

 

På lördag, i Filmhuset, framträder två av våra mest namnkunniga filmfotografer, Sophia Olsson (Sameblod, 438 dagar) och Fredrik Wenzel (Triangle of Sadness, The Square), som båda belönats med Sven Nykvist Cinematography Award. Skådespelerskan Ewa Fröling, som samarbetat med Nykvist i Fanny och Alexander och Oxen, finns också på plats liksom Jan Holmberg, vd för Stiftelsen Ingmar Bergman samt Sven Nykvists son Carl-Gustaf Nykvist.

 

Filmarkivet.se uppmärksammar Sven Nykvist i ett nytt tema där en text skrivits av Jan Holmberg. Vidare kan man se Carl-Gustaf Nykvists dokumentär om fadern, Ljuset håller mig sällskap från 2000, under helgen på SVT. Förutom den kan man i december månad även  se Oxen, Persona, En passion, Marmeladupproret, Fanny och Alexander samt Sömnlös i Seattle på SVT Play.

 

Även SF Anytime uppmärksammar Sven Nykvist. Utomlands visas hans filmer på flera cinematek till exempel i Danmark, Polen och Portugal. 

 

Vill du bevaka tillställningen i Filmhuset? Tag kontakt med Jan Göransson eller Per Perstrand, kontaktuppgifter nedan.

 

Information om Sven Nykvist Cinematography Award och Stiftelsen Sven Nykvists filmfotografifond, kontakta ordförande Stefan Klockby stefan.klockby@sfstudios.se


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand