2020-05-05 14:24Pressmeddelande

Surrogatmödrar, mobbning och romkom för unga

Caroline Cowan, längst fram till vänster, regisserar Eva & Adam att vara eller inte vara – ihop. Även i bild Johan Unenge och Måns Gahrton (författare) och Francy Suntinger (producent). Foto: Johan BergmarkCaroline Cowan, längst fram till vänster, regisserar Eva & Adam att vara eller inte vara – ihop. Även i bild Johan Unenge och Måns Gahrton (författare) och Francy Suntinger (producent). Foto: Johan Bergmark

Bland de senaste projekten som beviljats stöd finns två projekt med humor och romantik för en yngre målgrupp, både Eva & Adam att vara eller inte vara – ihop och Sune – midsommar. Dessutom dokumentärer om mobbning, surrogatmödraskap och kortfilm om rätten till intimitet och lust. Med mera.

Caroline Cowan långfilmsdebuterar med Eva & Adam att vara eller inte vara – ihop, om att bli kär för första gången. Hur vet man? Hur gör man? Adam är ny i klassen. Eva har slutit en anti-killpakt med sin bästis för att alla killar är så barnsliga. Men när de möts i Ryska posten blir det svårt att stoppa känslorna. Kanske omöjligt.

Dokumentären For Somebody Else av Sven Blume följer den växande industrin runt surrogatmödraskap i Kalifornien. Vi träffar tre kvinnor som av skiftande anledningar valt att bära och föda andras barn. Filmen följer kvinnorna i vardagen; innan, under och efter graviditeten. De reflekterar över sina val, om prövningarna och riskerna, men berättar även om tillfredsställelsen och glädjen de upplever.

Dokumentären Rödeby av Per Anders Rudelius följer Mattis svåra uppväxt. Vuxenvärlden såg på, med bristande civilkurage. Allt slutade tragiskt med att hans pappa sköt ihjäl sin sons mobbare. Bristen på kärlek genomsyrar berättelsen. Mattis hade och har dock alltid sin bäste vän Stoffe vid sin sida.

Erik M Nilsson, med en karriär som spänner över sju decennier, gör kortfilmen Närmre tingen - en betraktelse av skillnaden mellan att veta och kunna; om den praktiska kunskapens betydelse för ett självständigt tänkande och förståelse.

I Jimmy Olssons kortfilm Alive är Viktoria som är rullstolsburen ute med sin assistent Ida när de träffar på Idas pojkvän. Detta möte triggar en längtan hos Viktoria att också få vara intim med någon. En utforskning av gränser påbörjas. För såväl Ida som Viktoria. Huvudrollerna görs av Eva Johansson och Madeleine Martin.

Dokumentären Salomon Schulman av Kamelia Pebdani är en happening om betydelsen av jiddisch som förmedlare av historia, kulturell och personlig identitet och vikten av att hålla ett språk levande. Salomon Schulman, jiddischprofil, samtalar med två ungdomar som söker sin identitet genom att upptäcka den äldre generationens språk. Filmen ingår i Glöd – en satsning på film på de nationella minoritetsspråken.

Sune – midsommar i regi av Erland Beskow tilldelas marknadsstöd. Filmen är en komedi som vänder sig till barn mellan 7 och 12 år. Familjen Andersson och familjen Blixt ska åka till Karins faster Hulda och fira en episk midsommar. Men precis innan de åker gör Sophie slut! Katastrofen är ett faktum. Sune bestämmer sig för att vinna tillbaka Sophie igen genom att fira en riktig romantisk midsommar med henne – precis som mamma och pappa gjorde för 20 år sen. Men frågan är om Sune tänker för mycket på att allt ska vara bra på hans sätt, men glömmer bort att alla inte tycker som han gör…

Läs mer och se bilder från projekten här.Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film.


Kontaktpersoner

Martin Frostberg
Kommunikatör
Martin Frostberg