2021-12-13 07:00Pressmeddelande

Stort intresse för svensk dokumentärfilm

Lena Nyman i Isabel Anderssons dokumentär Lena, som hade biopremiär i september. Foto: TriArt FilmLena Nyman i Isabel Anderssons dokumentär Lena, som hade biopremiär i september. Foto: TriArt Film

Ungefär hälften av de svenska långfilmer som har premiär varje år är dokumentärer, vilket är en betydligt högre andel än motsvarande för utländska filmer. Svenska dokumentärfilmer får ofta höga betyg av svenska filmkritiker, och Guldbaggen utökar sin Bästa dokumentär-kategori. Nu visar en riksrepresentativ undersökning från Filminstitutet att en majoritet av befolkningen är intresserade av svenska dokumentärfilmer.

Bland befolkningen mellan 15 och 74 år uppger 62 procent att de är intresserade av svensk dokumentärfilm. Intresset är högt i alla åldersgrupper, bland både kvinnor och män, och ungefär lika stort i hela landet. Personer med hög utbildning är oftare intresserade av svensk dokumentärfilm än de med lägre utbildning, och håller i högre grad än andra med om att film bidrar till reflektion, ny kunskap och vidgade perspektiv.

– Trots pandemins utmaningar har 2021 varit ett mycket starkt år för svenska dokumentärer, från Sundance-vinnaren Sabaya och internationellt hyllade Världens vackraste pojke, till uppmärksammade Children of the Enemy och Julia & Jag, och många fler. Igår offentliggjordes att Maria Loohufvuds och Love Martinsens debutfilm Calendar Girls får sin världspremiär i tävlan på Sundance i början på nästa år, så framgångarna fortsätter. Att svenskar i allmänhet uppskattar dokumentärer är förstås väldigt roligt, och det finns otroligt mycket spännande svensk dokumentärfilm att se fram emot, säger Anna Weitz, dokumentärfilmskonsulent på Filminstitutet. 

För att bättre spegla antalet svenska dokumentärer som görs varje år ökas antalet Guldbaggenomineringar i kategorin Bästa dokumentärfilm från tre till fyra nomineringar, från och med 2022 års gala. Alla nomineringar tillkännages den 16 december.

Internationellt finns det samtidigt tecken på att intresset för dokumentärfilm ökar på digitala tjänster. Enligt Screen Daily efterfrågas nu långa dokumentärfilmer av såväl Netflix som HBO Max, Apple, Disney+ och Disney-ägda varumärken som Hulu och National Geographic. Detta har i sin tur lett till att allt fler internationella säljbolag jobbar med dokumentärer.

Läs mer:

Parrot Analytics: Documentary Demand Trends

Screen Daily: How is the documentary sector coping with the chaos that is 2020? 



Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Torkel Stål
Analytiker
Torkel Stål