2021-05-11 09:18Pressmeddelande

Stop-motion, livscoacher och sovande på jobbet

Ur Butiken. Foto: Hanna SköldUr Butiken. Foto: Hanna Sköld

Hanna Sköld regisserar Butiken med både stop-motion teknik och live action, Maria Lundqvist gör huvudrollen i kortfilmssatir om konsumtionssamhället och Powernapper´s Paradise av Samir Arabzadeh är en kortdokumentär som skildrar livet i en filippinsk stad där det är helt okej att sova på jobbet. Det och mycket mer bland de senaste produktionsstöden.

I svensk-italienska samproduktionen Butiken med manus och regi av Hanna Sköld (Granny’s Dancing on the Table) uppstår konflikt mellan anställda på en lågprisbutik och de hemlösa kvinnor som stjäl mat från en container bakom butiken. Filmen är ett drama i blandteknik där stop-motion och live action blandas.

Sabaya av Hogir Hirori är en av de mest omtalade svenska dokumentärerna i år. Med bara en mobiltelefon och en pistol riskerar Mahmud, Ziyad och deras grupp sina liv för att försöka rädda yazidiska kvinnor och flickor som hålls fångna av ISIS som Sabaya (sexslavar) i det farligaste lägret i Mellanöstern, Al-Hol i Syrien. Filmen hade världspremiär på Sundance filmfestival där den belönades med priset Bästa regi och har redan sålts till ett flertal territorier. Den får biodistribution i Nordamerika under sensommaren genom MTV Documentary Films, som också kommer att göra Oscarkampanj för filmen. I september går den upp på svenska biografer genom Folkets Bio.

Kortfilmshybriden En bild av det du ser av Lena Bergendahl blandar dokumentär, science fiction och drama. Den utspelar sig i Hong Kong där en filmare berättar om sitt pågående filmprojekt, reflekterar över digital teknik, bildens historia och människans seende.

Huvudvärk av Björn Schagerström och Agnes Jeppsson är en kortfilmssatir om konsumtionssamhället. Den utspelar sig i en pillerfabrik i en alternativ dystopisk värld där Yvonnes (Maria Lundqvist) trygga tillvaro tas ifrån henne. Hon påbörjar en kafkaartad kamp för att återfå sina förlorade privilegier.

I kortdokumentären Powernapper´s Paradise av Samir Arabzadeh väcks frågor om förhållningssätt och villkor för arbete och sömn genom möten med människorna i en stad i Filippinerna där det verkar helt okej att sova på jobbet. Kassörskan sover i kassan, revisorn har somnat över tangentbordet och vakten sover utanför banken med sitt gevär i knät.

Elisabeth Marjanovic Cronvalls kortfilm Reptilhjärnan parar samhällskritik med mörk humor. Jakob som är coach till livscoacher gör karriär på att ge folk det de vill ha: enkla svar i komplicerade tider. När han bjuds in till ett jobbcoachbolag för att hjälpa arbetslösa börjar hans fasad krackelera. Går allt verkligen att lösa bara man har rätt inställning?

What Mary Didn´t Know av Konstantina Kotzamani är en franska-svensk samproduktion som utspelar sig på ett kryssningsfartyg som korsar Medelhavet. Under en familjesemester möter 16-åriga Marie Abdel, en servitör från båten. Ingen talar den andras språk, men det hindrar inte den omedelbara attraktionen som uppstår. Ett hemligt möte som leder till ömhet, missförstånd och antika grekiska myter. Roy Anderssons En kärlekshistoria är en inspiration.

Läs mer om alla projekt och se bilder


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Martin Frostberg
Kommunikatör
Martin Frostberg