2024-03-05 13:48Pressmeddelande

Stillers Gösta Berlings saga fyller 100 år

Greta Garbo i Gösta Berlings saga. Foto: AB Svensk Filmindustri. Greta Garbo i Gösta Berlings saga. Foto: AB Svensk Filmindustri.

Söndagen den 10 mars är det 100 år sedan Gösta Berlings saga hade premiär på Röda Kvarn i Stockholm. Selma Lagerlöfs hyllade roman blev film i Mauritz Stillers händer, med en blott 18-årig Greta Garbo i en av de ledande rollerna. Filmen blev en världssuccé och banade väg för både Garbo och Stiller i Hollywood. Nu på söndag visas en nyrestaurerad version på Cinemateket i Filmhuset, i samarbete med SF Studios, och 19 april får filmen officiell nypremiär med livemusik på Värnamo Filmhistoriska Festival.

Att en sådan avhållen roman skulle bli film ledde även till spridda spekulationer om vilka som skulle spela de många älskade karaktärerna. Intresset för rollbesättningen kan liknas vid det kring Borta med vinden. Gösta Ekman ansågs given som Gösta Berling, och provfilmade för rollen. Till provfilmningarna vallfärdade även skådespelare från Danmark, Tyskland och Österrike, men de fick alla se sig slagna av Dramatens Lars Hanson. I Svenska Dagbladet fick publiken rösta på vilka stjärnor de ville se i filmen. Endast en besannades och det var Jenny Hasselquist, men i den strukna rollen som Anna Stjernehök. Hon fick i stället spela den tragiska Marianne Sinclair. Kanske var det många som förundrades vem denna Greta Gustafsson var som fick spela Elisabeth Dohna, men likt Vivien Leigh som Scarlett O’Hara är det ibland i nykomlingarna de största stjärnorna tändas.

Gösta Berlings saga har genomgått flera restaureringar genom åren, men denna är den mest omfattande. För denna nya digitala version har material lånats in från fyra olika filmarkiv. Utifrån materialet har en så fullständig version som möjligt satts samman, och därefter tintats med en portugisisk nitratkopia som referens.

Söndagen den 10 mars kl 16.30 visas filmen på Cinemateket i Filmhuset i Stockholm. På plats finns Jörgen Viman, filmarkivarie vid Filminstitutet, som berättar om restaureringen. Filminstitutets t f vd Åsa Sjöberg och SF Studios vd Iréne Lindblad hälsar välkommen. Filmen visas med nyinspelad musik komponerad av Matti Bye och framförd av Matti Bye ensemble. Visningen sker i samarbete med SF Studios.

Biljetter och mer information om visningen hittar du här.

Senare i vår kommer Gösta Berlings saga, framförd med livemusik, att bli ett av huvudnumren på den tredje upplagan av Värnamo Filmhistoriska Festival, som går av stapeln 18–21 april. Därefter kommer filmen att visas på fler platser i Sverige och i resten av världen.


Pressplatser
Önskar du som press bevaka visningen förfogar vi över ett mindre antal pressbiljetter. Hör av dig till oss nedan i så fall.Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand