2021-09-01 19:21Pressmeddelande

Stig Björkmans nya dokumentär om Joyce Carol Oates till Telluride

Joyce Carol Oates. Library of Congress, Prints & Photographs Division, photograph by Bernard Gotfryd.Joyce Carol Oates. Library of Congress, Prints & Photographs Division, photograph by Bernard Gotfryd.

Stig Björkmans nya dokumentärfilm Joyce Carol Oates: A Body in the Service of Mind får sin världspremiär på filmfestivalen i Telluride, som startar 2 september. Dessutom visas tre svenska samproduktioner på festivalen: Flykt, Bergman Island och Andrej Tarkovskij – en filmares bön.

Joyce Carol Oates beskrivs ofta som "Amerikas främsta författare”, och hennes extraordinära talanger är välkända världen över. Med orden som ständiga följeslagare har Oates skrivit över 100 verk inom olika genrer, under en karriär som genom åren har belönats med en mängd priser och utmärkelser.

Filmaren och författaren Stig Björkman lärde känna Joyce Carol Oates i samband med hennes roman Blonde. Han kontaktade henne för snart femton år sedan med sin idé om en porträttfilm, men det kom att dröja åtskilliga år innan hon slutligen gick med på hans förslag. Filmen Joyce Carol Oates: A Body in the Service of Mind söker utforska originaliteten och genialiteten bakom en av de mest hyllade och mest lästa av samtida amerikanska författare. 

– På många sätt har arbetet med den här filmen präglats av  glädje, respekt och tacksamhet. Under alla mina besök hos Joyce Carol Oates – i hennes hem i Princeton, i New York och Berkeley, i Bilbao och Jerusalem – gav hon mig en djup inblick i sitt liv och arbete. Genom Joyces öppenhet och gästfrihet har vi kunnat komma in i amerikanska världar som ännu är okända för oss. Resultatet är en film som jag och mina medarbetare verkligen är tacksamma för och inte så lite stolta över. ”Att skriva är den mest ensamma av alla konstformer” har hon en gång skrivit – jag är väldigt glad att vi under en tid fick chansen locka Joyce ur denna ensamhet, så att hon kunde vara med framför min nyfikna kamera, säger Stig Björkman.

Genom den nu åttiotreåriga författarens livshistoria skildras ett samhälle i förändring. Under hela sitt kreativa liv har Oates varit en engagerad observatör av amerikanska politiska, sociala och samhälleliga landskap och förändringar. Med hennes arbeten som navigatör tar filmen med oss på en resa tillbaka till hennes barndomslandskap och studieår, och vi får inblickar i samhällshändelser som har påverkat henne djupt och som har getts en viktig plats i hennes skrivande. Många av hennes böcker har unga flickor och kvinnor i fokus, vita som färgade, misshandlade och missgynnade, men också kvinnor som är medvetna om sin rätt. 

Joyce Carol Oates: A Body in the Service of Mind är regisserad av Stig Björkman, med manus av Stina Gardell, Dominika Daubenbüchel och Stig Björkman. Filmen är producerad av Stina Gardell, Mantaray Films, med stöd från Svenska Filminstitutet, dokumentärfilmskonsulent Juan Pablo Libossart. Oates texter läses i filmen av Laura Dern.  


Telluride visar också tre svenska samproduktioner:

Flykt av Jonas Poher Rasmussen, svensk samproducent Charlotte Most, Mostfilm. På bio nu via TriArt Film.

Toronto-aktuella Bergman Island av Mia Hansen-Løve, svensk samproducent Erik Hemmendorff, Plattform Produktion. Biopremiär 1 oktober via TriArt Film.

Andrej Tarkovskij – en filmares bön (2020) av Andrej A. Tarkovskij. Svensk samproducent Peter Krupenin, Hobab.

Mia Hansen-Løve inleder också en specialvisning av Beröringen (1971), Ingmar Bergmans första engelskspråkiga film, med Liv Ullmann, Elliott Gould och Max von Sydow i huvudrollerna. 

Telluride Film Festival pågår 2-6 september. Läs mer här.Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand