2020-05-28 07:38Pressmeddelande

Spyflugor, jiddisch och slump

Foto: Bloody HoneyFoto: Bloody Honey

Bland de senaste projekten som beviljats produktionsstöd från Filminstitutet finns ett kidnappningsdrama i Sinai, en deporteringsstudie från Auschwitz och en ung mans mardrömmar om faderskapets vedermödor.

Dead Woman skrivs och regisseras av Kadri Kõusaar. Det är ett Stockholmssyndromliknande drama som samproduceras mellan Estland, Sverige och Finland (svenska producenter Charlotte Most och Maria Larsson Guerpillon). I ett laglöst och apokalyptiskt Sinai blir den västerländska journalisten Ingrid (Frida Westerdahl) kidnappad av palestinska terrorister. Hon förälskar sig i kidnapparen Ali, varpå hans misstänksamma chef blir alltmer våldsam. Ingrid flyr men det visar sig vara en illusion. Kõusaars debutfilm Magnus (2007) var den första estniska film att visas i det officiella programmet på filmfestivalen i Cannes.

Norsk-svenska Den största förbrytelsen av Eirik Svensson (svenska producenter Fredrik Wikström Nicastro och Brita Lundqvist) utspelar sig under andra världskriget då 773 norska judar deporterades från Norge till tyskarnas koncentrationsläger i Auschwitz. Endast 38 av dem kom hem igen. Detta är den sanna historien om Charles Braude och hans familj och hur de drabbades av denna förbrytelse.

Dansk-svenska samproduktionen Rättfärdighetens ryttare av Anders Thomas Jensen (svensk samproducent Lizette Jonjic) handlar om militären Markus som förlorat sin fru i en tragisk tågolycka. Allt verkar vara en slump tills statistikerna Otto, Emmenthaler och Lennart dyker upp. De presenterar algoritmer som påvisar att olyckan kanske inte var en slump utan ett planerat attentat.

Kortfilmen Detta är natten av Gunnar Bergdahl är ett filmpoetiskt möte satt till Anna Margolins poesi om ett hemlöst språk, en bortglömd plats och levande minnen. Språket är jiddisch och platsen den judiska begravningsplatsen i Warszawa med sina 200 000 förfallna gravar. Till filmen har skrivits nyskriven musik av saxofonisten Ida Gillner. Filmen riktar sig till publik i åldern 13-18 år och ingår i GLÖD, en satsning på film på de nationella minoritetsspråken.

Daniel Permbo regisserar, producerar och skriver Plikt, en animerad kortfilm av utspelar sig på natten då en nybliven pappa sitter vaken på sin säng och lyssnar till bebisens snarkningar under barnvagnens mörka sufflett. Snarkningarna tystnar och öppningen i barnvagnen blir en portal in i en drömvärld där mannen konfronteras med sin skräck.

Spyflugan Astrid av Charlotte Rodenstedt är ett animerat kortfilmsäventyr för de yngsta, baserat på de välkända böckerna av Maria Jönsson, som även skriver filmens manus. Lillasyster Zazza, som Astrid lovat att passa, är plötsligt borta! Vi följer Astrids letande i en flugas värld. Jakten går genom Gula hålen, förbi Godispåsen och över Svarta lurvet. (Som för oss människor snarare känns igen som en smaskig ost, en stinkande kompostpåse och familjens lurviga husdjur.) Kommer Astrid hitta Zazza? Eller kanske upptäcka platsen hon drömt om?

Läs mer och se bilder från projekten 


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film. Läs mer: filminstitutet.se, svenskfilmdatabas.se, guldbaggen.se


Kontaktpersoner

Martin Frostberg
Kommunikatör
Martin Frostberg