2021-04-19 14:21Pressmeddelande

Sju svenska dokumentärer till CPH:DOX

Julia Werup i Nina Hoberts film Julia & jag. Foto: Nina HobertJulia Werup i Nina Hoberts film Julia & jag. Foto: Nina Hobert

Onsdag 21 april startar CPH:DOX, en av världens främsta dokumentärfilmfestivaler, där sju svenska filmer och en svensk minoritetsproduktion är utvalda. Tre av dem – Children of the Enemy av Gorki Glaser-Müller, Gabi, Between Ages 8 and 13 av Engeli Broberg och Passion av Maja Borg – tävlar om festivalens stora pris, Dox:Award.

I Nordic:Dox Award tävlar Nina Hoberts Julia & jag och samproduktionen Raising a School Shooter av Frida Barkfors och Lasse Barkfors. I sektionen F:act Award tävlar Hogir Hiroris Sabaya, som hade världpremiär på Sundance filmfestival tidigare i år, i likhet med Världens vackraste pojke av Kristina Lindström och Kristian Petri. Deras film visas utom tävlan på festivalen, liksom Drömprins av Jessica Nettelbladt och Bakken av bland andra John Skoog.

Se nedan listan över alla de filmer som både kommer att tävla och visas under årets festival.

Dox:Award

Children of the Enemy av Gorki Glaser-Müller (världspremiär)

Filmen följer Patricios Galvez, vars dotter gifte sig i hemlighet med den ökände IS-terroristen Michael Skråmo och följde honom till kriget i Syrien 2014. Fem år senare dödas båda när kalifatet bryter samman. De efterlämnar sju små barn som placeras i mardrömsläget al-Hol, där förhållandena är livshotande. När den svenska regeringen inte agerar för att få hem barnen blir Patricio alltmer desperat. I sorgen över att ha förlorat sin dotter ger han sig själv ett löfte – han måste rädda sina barnbarn innan det är för sent.

Producerad av Erika Malmgren och Kristofer Henell, Cinenic Film, med produktionsstöd av Filminstitutets förra dokumentärfilmskonsulent Klara Grunning. Svensk distributör är TriArt Film.

Gabi, Between Ages 8 and 13 av Engeli Broberg (världspremiär)

Gabi vill bara vara Gabi, en enkel önskan skulle man kunna tro, men det visar sig inte alls vara enkelt. Vi följer Gabi från åtta till tretton år, och kampen för att hitta en plats i ett samhälle som dikteras av vuxnas regler och könskategorisering.

Engeli Broberg är regissör och manusförfattare med en bakgrund som dansare. Under de senaste åren har hon arbetat med flera korta dokumentärer och webserier. Gabi, Between Ages 8 and 13 är hennes långfilmsdebut. Filmen är producerad av Anna J Ljungmark och Jakob Eklund, House of Real.

Passion av Maja Borg (världspremiär)

Genom lek och ritualer tagna från Queer BDSM-praktik och sitt egna kristna arv, försöker filmskaparen Maja Borg hitta nya möjligheter till intimitet och återupprätta sina egna gränser efter en destruktiv relation. Med personliga berättelser från utövare av både BDSM-praktik och kristen tro, gestaltar Borg gränsöverskridande frågor om längtan, sårbarhet och makt. 

Producerad av Stina Gardell, Mantaray Film, med produktionsstöd av Filminstitutets förra dokumentärfilmskonsulent Klara Grunning.


F:act Award

Sabaya av Hogir Hirori (europeisk premiär)

Sabaya vann nyligen pris för Bästa regi i klassen World Cinema Documentary på Sundance Film Festival där den hade världspremiär. Filmen handlar om en grupp frivilliga i Syrien som spårar upp och räddar yazidiska kvinnor som hållits fångna som sexslavar av IS.

Filmen är producerad av Antonio Russo Merenda, Ginestra Film och Hogir Hirori, Lolav Media, med produktionsstöd av Filminstitutets dokumentärfilmskonsulent Juan Pablo Libossart. Sabaya distribueras av Folkets Bio och har premiär efter sommaren.


Nordic:Dox Award

Julia & jag av Nina Hobert (världspremiär)

Julia & jag är en personlig berättelse om en vänskap. I Ninas blick på sin vän Julia får Nina plötsligt syn på vad hon saknar hos sig själv. När Julia söker sin väg ut ur ett missbruk börjar Nina söka svar på varför hon inte vill finnas längre. Ingenting blir som tänkt. Filmen som skulle bli Ninas film blir i stället sin egen.

Producerad av Nina Hobert, med produktionsstöd av Filminstitutets förra dokumentärfilmskonsulent Klara Grunning.

Raising a School Shooter av Frida Barkfors och Lasse Barkfors (världspremiär)

När ännu en skolskjutning inträffar blir vissa föräldrar konfronterade med ett brutalt faktum: det var deras barn som sköt. I Raising a School Shooter möter vi föräldrar med vitt skilda bakgrunder samt erfarenheter med denna katastrofala sak gemensamt.

Dansk-svensk-fransk-belgisk samproduktion med Anne Köhncke, Final Cut for Real som huvudproducent, med samproduktionsstöd av Filminstitutets förra dokumentärfilmskonsulent Klara Grunning.

Special Premieres

Drömprins av Jessica Nettelbladt (världspremiär)

Erik var född som tjej men har alltid känt sig som en kille. Som 18-åring påbörjade han en könskorrigering och det är även här som Prince of Dreams tar sin början, som är filmad under 10 års tid. Ensamhet, mobbning och ångest har följt Erik genom hela hans liv, samtidigt som han har kämpat med bekräftelse från både hans omgivning och sig själv. Nu är han 27 år och bestämmer sig för att gå på en pilgrimsresa till världens ände, Kap Finisterre, för att finna sig själv. Med sin flickvän Martyna som skyddsängel tvingar resan Erik att konfrontera demonerna från sitt förflutna.

Producerad av Jessica Nettelbladt, Vibeke Vogel och Pär Anders Bevmo med produktionsstöd av Filminstitutets förra dokumentärfilmskonsulent Klara Grunning. TriArt Film distribuerar filmen, som har biopremiär den 20 augusti.

Bakken (världspremiär)

Danska Bakken har funnits i mer än 400 år och är ett av världens äldsta nöjesfält. Filmen är uppbyggd av två långa oavbrutna tagningar, en på dagen och en på natten, och skapar två semi-fiktionella-skildringar av den smått magiska plats som många nöjesfält är. 

Bakken är resultatet av en kollaborativ process mellan ett antal elever på Den Danske Filmskole och Det Kongelige Danske Kunstakademi. Bland upphovspersonerna finns svenskarna Claes Hedlund, Amin Zouiten och regissören och konstnären John Skoog.

 

Highlights

Världens vackraste pojke av Kristina Lindström och Kristian Petri (europeisk premiär)

År 1971 i samband med premiären av Döden i Venedig, förkunnade den italienska regissören Luchino Visconti hans Tadzio som världens vackraste pojke. En skugga som idag, 50 år senare, tynger Björn Andrésens liv. Filmen skildrar en mörk familjehistoria och priset för skönhet. Ett drama som tar oss till Japan, Italien, Frankrike och Danmark.

Producerad av Stina Gardell, Mantaray Film, med produktionsstöd av Filminstitutets dokumentärfilmskonsulent Juan Pablo Libossart.

CPH:DOX, som blir en hybridfestival i år, äger rum 21 april–2 maj. Läs mer här.

Svenska filmer har haft en stark närvaro på festivalen genom åren. Huvudpriset Dox:Award gick 2019 till John Skoogs film Säsong, och på 2018 års festival vann Marcus Lindeens Flotten.

För mer info, kontakta:
Sara Rüster, festivalansvarig dokumentärfilm på Filminstitutets Utlandsavdelning: sara.ruster@filminstitutet.se, 08-665 11 41


Ämnen: CPH:DOX

Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand