2022-11-10 11:20Pressmeddelande

Sex, relationer och film: Filminstitutets seminarieturné i Malmö 16/11

Sofia Kappel och Revika Anne Reustle i Ninja Thybergs Pleasure, en av filmerna som ingår i seminariet. Foto: Plattform ProduktionSofia Kappel och Revika Anne Reustle i Ninja Thybergs Pleasure, en av filmerna som ingår i seminariet. Foto: Plattform Produktion

Filminstitutets turné till landets lärarutbildningar fortsätter, och nästa stopp är Malmö. Seminariet Sex, relationer och film – är du redo för den nya sexualundervisningen? kommer till Malmö universitet den 16 november. 

Sexualitet, samtycke och relationer har fått nya och mer ambitiösa skrivningar i läroplanen – och ett utökat uppdrag på lärarutbildningarna. Men hur tar man sig an ett sådant mångfacetterat ämnesområde? Genom film och rörlig bild förstås!

För att stötta lärarstudenter – och andra vetgiriga – i hur man kan ta filmen till hjälp i undervisningen besöker Filminstitutet under 2022 några av landets lärarutbildningar med seminariet Sex, relationer och film – är du redo för den nya sexualundervisningen? Turnén har under året besökt Stockholm, Karlstad och Umeå, och sista turnéstoppet är Malmö.

–  På Film i Skåne arbetar vi för att fler lärare ska upptäcka filmpedagogikens fulla potential. När det kommer till skolans sexualundervisning är det särskilt relevant att ta hjälp av ett så tacksamt verktyg som filmen, som speglar olika aspekter av mellanmänskliga relationer utan att eleverna behöver blotta sina egna erfarenheter. Vi uppmanar alla intresserade av film och pedagogik att anmäla sig till detta högintressanta seminarium, säger Carolina Falk, Konsulent Barn och Unga på Film i Skåne.

– Film har en unik förmåga att få oss att förstå oss själva och leva oss in i andras världar. På BUFF visar vi film som handlar om relationer – de bränns, tröstar, utforskar och tar oss med på berg-och dalbanefärd. Att elever och lärare tar med sig filmupplevelsen till klassrummet och pratar vidare om den och dess tematik är ett av de finaste resultaten av vårt arbete, säger Måns Leonartsson, Head of Communications på BUFF – Malmö Filmfestival.

Tid: Onsdagen den 16 november kl 17–19
Plats: Orkanen, OR:C231, Nordenskiöldsgatan 10, Malmö universitet
Anmälan är nu öppen och sker här. Seminariet är kostnadsfritt.

Det bjuds på innehållsrika goodie-bags, länkar till flera filmer och vegansk kvällsmacka. 

Seminariet är ett samarbete med Lärarförbundet Student, Lärarnas Riksförbunds studerandeförening och RFSU.


Om Sex, relationer och film

Filminstitutet arrangerade våren 2021 ett webbinarium med titeln Sex, relationer och film med bland andra dåvarande ministern för högre utbildning och forskning, Matilda Ernkrans, utbildningsminister Anna Ekström och regissören Ninja Thyberg. Uppföljningsturnén, som vänder sig direkt till lärarstudenter, besökte Stockholms universitet (20 april), Karlstads universitet (9 maj), Umeå universitet (4 oktober) och nu är det alltså dags för Malmö.

Läs mer om Filminstitutets material kring filmer som behandlar ämnet Sexualitet, samtycke och relationer: Filminstitutet.se/sexrelationerfilm 

För ytterligare information, kontakta
Fatima Khayari
, projektledare: fatima.khayari@filminstitutet.se, 08-665 11 81Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand