2022-09-27 07:55Pressmeddelande

Sex, relationer och film – Filminstitutets seminarieturné i Umeå 4 okt

Bilder från Hjärtat (TriArt Film), Alltid Amber (Folkets Bio), Parning (TriArt Film), Pleasure (SF Studios) och Slalom (Smorgasbord Picture House).Bilder från Hjärtat (TriArt Film), Alltid Amber (Folkets Bio), Parning (TriArt Film), Pleasure (SF Studios) och Slalom (Smorgasbord Picture House).

Filminstitutets turné till landets lärarutbildningar fortsätter, och nästa anhalt är Umeå.  Seminariet Sex, relationer och film – är du redo för den nya sexualundervisningen? kommer till Umeå universitet den 4 oktober. 

Sexualitet, samtycke och relationer har fått nya och mer ambitiösa skrivningar i läroplanen – och ett utökat uppdrag på lärarutbildningarna. Men hur tar man sig an ett sådant mångfacetterat ämnesområde? Genom film och rörlig bild förstås!

För att stötta lärarstudenter – och andra vetgiriga – i hur man kan ta filmen till hjälp i undervisningen besöker Filminstitutet under 2022 några av landets lärarutbildningar med seminariet Sex, relationer och film – är du redo för den nya sexualundervisningen? Turnén besökte Stockholm och Karlstad under våren, och nu är det dags för Umeå.

– Film i Västerbotten är glada att seminarieturnén Sex, relationer och film kommer till Västerbotten. Vi tror på den rörliga bildens styrka och att filmen kommer få en viktig plats i framtidens sexualundervisning, säger Johan Lundkvist, Filmkonsulent barn och unga på Film i Västerbotten.

Tid: Tisdagen den 4 oktober kl 17–19
Plats: UB.A.240 – Lindellhallen 4, Samhällsvetarhuset, Umeå universitet
Anmälan är nu öppen och sker här. Seminariet är kostnadsfritt.

Det bjuds på innehållsrika goodie-bags, länkar till flera filmer och vegansk kvällsmacka. 

Seminariet är ett samarbete med Lärarförbundet Student, Lärarnas Riksförbunds studerandeförening och RFSU.


Om Sex, relationer och film

Filminstitutet arrangerade våren 2021 ett webbinarium med titeln Sex, relationer och film med  bland andra dåvarande ministern för högre utbildning och forskning, Matilda Ernkrans, utbildningsminister Anna Ekström och regissören Ninja Thyberg. Uppföljningsturnén, som vänder sig direkt till lärarstudenter, besökte Stockholms universitet (20 april) och Karlstads universitet (9 maj) och nu är det alltså dags för Umeå. Nästa anhalt är Malmö, den 16 november. 

Läs mer om Filminstitutets material kring filmer som behandlar ämnet Sexualitet, samtycke och relationer: Filminstitutet.se/sexrelationerfilm 

För ytterligare information, kontakta
Fatima Khayari
, projektledare: fatima.khayari@filminstitutet.se, 08-665 11 81Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand