2021-04-01 07:12Pressmeddelande

Sex, relationer och film – ett webbinarium för nutidens pedagoger

Övre raden: Hans Linde, Ninja Thyberg, Christina Friborg. Nedre raden: Anna Ekström, Pelle Ullholm, Matilda Ernkrans. Fotocred: se längst ner i pressmeddelandet.Övre raden: Hans Linde, Ninja Thyberg, Christina Friborg. Nedre raden: Anna Ekström, Pelle Ullholm, Matilda Ernkrans. Fotocred: se längst ner i pressmeddelandet.

Från och med höstterminen 2021 blir undervisning om sex och relationer en del av lärarutbildningarna. Tisdagen den 13 april arrangerar Filminstitutet tillsammans med RFSU och UR Sex, relationer och film ett webbinarium för nutidens pedagoger. Medverkar gör bland andra Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, utbildningsminister Anna Ekström och regissören Ninja Thyberg, aktuell med filmen Pleasure som utspelar sig i den amerikanska porrindustrin.

Sex och relationer är inte bara centralt för våra liv utan får också allt större plats i samhällsdebatten. För att säkerställa att blivande lärare får kompetens att undervisa om sex och relationer har regeringen infört nya examensmål i lärarutbildningarna som börjar tillämpas höstterminen 2021. Dessutom förstärks ämnet i skolans läroplaner.

Tisdagen den 13 april bjuder Filminstitutet in till ett webbinarium om hur vi kan närma oss ämnet sexualitet, samtycke och relationer genom film och rörlig bild. Webbinariet arrangeras tillsammans med UR och RFSU. Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, är en av de medverkande, i samtal med RFSU:s ordförande Hans Linde.

– Det är väldigt viktigt att elever får en bra och vettig undervisning i sexualitet, samtycke och relationer. Med de nya examensmålen ser vi till att nyutbildade lärare ges kompetensen för detta. Det är angeläget att skolelever får en nyanserad bild av sex via skolan och inte bara via porr, säger Matilda Ernkrans.

Medverkar gör också regissören och manusförfattaren Ninja Thyberg. Hon är aktuell med den omtalade och hyllade filmen Pleasure, och samtalar med sexualupplysare och sakkunnige Pelle Ullholm om filmen som möjliggörare när man närmar sig komplexa frågeställningar, som exempelvis porr.

– Film kan ge en stark upplevelse genom någon annans ögon och det kan bidra till att förstå det subtila. Film kan illustrera hur man kan kommunicera icke-verbalt, till exempel hur man skapar samspel tillsammans med hjälp av kroppsspråk. På det här sättet är filmen oslagbar när det kommer till att samtala om att läsa av gränser och söka önskningar, säger Pelle Ullholm.

Webbinariet introduceras av Filminstitutets vd Anna Serner. UR:s Christina Friborg och Filminstitutets Fatima Khayari presenterar programserier respektive filmpedagogiskt material på temat sex och relationer. Dessutom medverkar utbildningsminister Anna Ekström

Sex, relationer och film – ett webbinarium för nutidens pedagoger

När: Tisdag 13 april kl 13.00-14.30
Var: online på Zoom
Anmälan: Anmäl dig här. Webinariet är öppet för alla, men föranmälan krävs. En länk till zoom-samtalet kommer att skickas ut dagen innan.

Läs mer här: filminstitutet.se/filmpedagogik

För mer info, kontakta:
Fatima Khayari, projektledare Regioner barn & unga: fatima.khayari@filminstitutet.se, 08-665 11 81

Fotocred: Daniel Ivarsson (Hans Linde), Karin Stenwall (Ninja Thyberg), Johan Bergmark (Christina Friborg och Pelle Ullholm), Kristian Pohl/Regerinskansliet (Anna Ekström och Matilda Ernkrams).



Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film. Läs mer: filminstitutet.se, svenskfilmdatabas.se, guldbaggen.se


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson