2021-12-15 13:45Pressmeddelande

Sanna Lenkens och Magnus Gerttens nya filmer tävlar i Berlin

Nelly och Nadine och Comedy Queen. Foto: Auto Images och FLX.

 

Idag offentliggjordes nyheten att två svenska filmer tävlar på Berlins filmfestival. Dokumentärfilmen Nelly och Nadine av Magnus Gertten har blivit uttagen till sektionen Panorama och Kristallbjörnbelönade Sanna Lenken tävlar ånyo i Generation Kplus med Comedy Queen på samma festival.

 

Nelly och Nadine är den osannolika kärlekshistorien mellan två kvinnor, som blev förälskade på julafton 1944 i koncentrationslägret Ravensbrück. Nellys barnbarn Sylvie bestämmer sig för att läsa sin mormors dagbok och upptäcker en livslång kärleksrelation, präglad av det som hände i lägren. Filmen är den tredje delen i Magnus Gerttens dokumentärtrilogi och fortsättningen på Hoppets hamn (2011) och Every Face Has a Name (2015).

 

– Berlinale är en av mina favoritfestivaler, så det känns extra kul och ärofyllt att få premiärvisa min senaste film där. Nelly och Nadine är slutpunkten på en resa som började 2007, då jag för första gången började intressera mig för ett arkivmaterial från april 1945. I materialet ser vi överlevare från koncentrationslägren anlända till hamnen i Malmö. Ett av ansiktena som syns i arkivfilmen tillhör Nadine Hwang. Jag är glad att världen nu äntligen kan få ta del av Nadines och Nellys fantastiska kärlekshistoria, säger Magnus Gertten, filmens regissör.

 

Magnus Gertten är sedan debuten med Blådårar 1998 en av Sveriges mest produktiva dokumentärfilmare. 2014 blev hans film om Björn Afzelius, Tusen bitar, en stor publik- och kritikerframgång med 135 000 besökare på bio. Han har Guldbaggenominerats två gånger, senast för dokumentären Every Face Has a Name.

 

Nelly och Nadine har svensk biopremiär i mars 2022 och distribueras av Doc Lounge. Filmen är producerad av Ove Rishøj Jenssen, Auto Images med stöd av Svenska Filminstitutets förra dokumentärfilmskonsulent Klara Grunning.


 

Comedy Queen tävlar i Generation Kplus

 

Sanna Lenkens nya film Comedy Queen är inbjuden till barn- och unga-sektionen Generation Kplus. I filmen får vi följa Sasha som, efter att ha förlorat sin mamma, vill bli en comedy queen för att få sin pappa att skratta igen.

 

Filmen är Sanna Lenkens andra långfilm. Hennes första, Min lilla syster (2015), visades även den i samma sektion och vann Kristallbjörnen – världens främsta filmpris till en barn- och ungdomsfilm. Men redan 2013 debuterade Sanna Lenken i Berlin med kortfilmen Äta lunch (2012). Trefaldigt Guldbaggebelönade Sanna Lenken har det senaste året regisserat flera episoder i de populära tv-serierna Tunna blå linjen och Thunder in My Heart.

 

– Jag är lycklig och stolt över att vår film ska visas i Berlin. Det är ett sådant passionerat gäng som håller i sektionen Generation och som brinner för film för barn och unga, vilket gör att det är en ynnest att få ha internationell premiär där igen! säger regissören Sanna Lenken.

 

Filmen är baserad på Jenny Jägerfelds roman med samma namn och för manus står Linn Gottfridsson. Producenter för filmen är Anna Anthony och Rebecka Lafrenz, FLX i samproduktion med Film i Väst, SF Studios och SVT samt med stöd av Nordisk Film & TV Fond. Filmen har fått stöd av Filminstitutets barn- och ungdomsfilmskonsulent Jenny Gilbertsson. SF Studios är svensk distributör och filmen får svensk premiär 11 februari nästa år.

 

Även samproduktionen Dreaming Walls om Chelsea Hotel i New York av Amélie van Elmot och Maya Duverdier tävlar i Panorama. Filmen har beviljats stöd av Filminstitutets dokumentärfilmskonsulent Juan Pablo Libossart

 

Den 72:a upplagan av Berlins filmfestival pågår 10-20 februari 2022.

Mer information om festivalen här | Berlinale |


Ämnen: Berlin

Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand