2023-02-20 16:05Pressmeddelande

Sanna Lenken vinner pris på Berlins filmfestival – igen

Under Berlins pågående filmfestival tillkännagav Europas ledande barnfilmsorganisation ECFA vinnarna av de tre årliga ECFA Awards för Bästa europeiska barnfilm, Bästa europeiska barndokumentär och Bästa europeiska barnkortfilm. Vinnare av det prestigefyllda långfilmspriset blev Comedy Queen av Sanna Lenken. Det var andra året i rad som hon prisades på festivalen.

 

- Det är en härlig känsla att filmen berört publiken i Europa och att få pris igen ett år efter världspremiären i Berlin, säger Sanna Lenken.

 

För ett år sedan vann Lenken Kristallbjörnen för sin Comedy Queen  på Berlins filmfestival. I januari i år vann Sigrid Johnson Guldbaggen för Bästa huvudroll i filmen och var Guldbaggenominerad i ytterligare fem kategorier. På Guldbaggegaln tilldelades också Sanna Lenken Gullspira för sina fina insatser i film för barn och unga och i slutet av förra året blev Comedy Queen nominerad till European Young Audience Award, som European Film Academy ansvarar för.

 

Sanna Lenken gjorde flera kortfilmer innan hon långfilmsdebuterade 2015 med Min lilla syster, som förutom Kristallbjörnen och juryns hedersomnämnande i Berlin också plockade hem fem Guldbaggenomineringar och vann Göteborgs stora filmpris och Publikens pris på Göteborgs filmfestival. Förutom film har Sanna Lenken en senaste åren regisserat tv-serierna Thunder in My Heart och Tunna blå linjen,

 

Comedy Queen finns just att se på SVT Play.

 

Läs mer om filmen här: här>>

 

     

 

 

 


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand