2021-04-07 07:26Pressmeddelande

Sanna Lenken, sumo och pussel

Den japanska illusionen. Foto: Christian HaagDen japanska illusionen. Foto: Christian Haag

Sanna Lenken (Tunna blå linjen) regisserar Comedy Queen om unga Sasha som vill bli ståuppkomiker, dokumentären Resorts av Mette Carla Albrechtsen följer bosatta på charterort och Johannes Stjärne Nilssons kortfilm 360 bitar följer med besatthet ett pussels ursprung. Det och mycket mer bland de senaste produktionsstöden.

I Sanna Lenkens Comedy Queen, med manus av Linn Gottfridsson, drömmer 12-åriga Sasha om att bli ståuppkomiker. Hon vill få alla att skratta, särskilt pappa som gråter efter att mamma gått bort. I hemlighet skriver hon en lista på allt hon måste göra för att överleva sorgen: raka av sig håret, sluta läsa böcker och framförallt, bli en Comedy Queen. Filmen baseras på Jenny Jägerfelds Augustprisnominerade bok.

Dansk-svenska dokumentären Resorts av Mette Carla Albrechtsen bygger på drömmen om det goda livet i solen. Filmen följer sex olika turister som valt att aldrig åka hem från sin chartersemester på Playa del Inglés. Istället stannade de i solen. Åsa Mossberg klipper, Anna von Hausswolff gör musiken och Maria von Hausswolff fotograferar. Svenska samproducenter är Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck.

Summerlight av Elfar Adalsteins är en samproduktion mellan Island och Sverige. Filmen, en sorts Short Cuts på Island, kretsar kring en by full av berättelser om glädje och sorg och den tunna tråden mellan liv och död. Svenska samproducenter är Jonas Kellagher och Fredrik Lange.

Dokumentären Världens vackraste pojke av Kristina Lindström och Kristian Petri fick tidigare i år världspremiär i tävlan vid Sundance Film Festival. Filmen följer skådespelaren Björn Andrésens livsöde, efter hans medverkan i Luchino Viscontis Döden i Venedig för 50 år sedan.

Johannes Stjärne Nilsson, en av Sveriges mest erfarna kortfilmare, regisserar den korta experimentfilmen 360 bitar. Han hittar ett pussel på en loppis och följer sedan motivets ursprung. Det blir en nyfiken vardagsarkeologisk resa som slutar i ett dramatiskt ögonblick i Sydamerika. Äventyret gestaltas som en hybridfilm där Stjärne Nilsson spelas av Olle Sarri.

Kortfilmen Abolis resa av debuterande Yasaman Sharifmanesh är en migrationsvandring som aldrig verkar ta slut. Filmen visar Abolfazls skrämmande och steniga väg för att äntligen hitta en plats i världen i antingen Sverige, Iran eller Afghanistan.

Den japanska illusionen av Johan Jan Jonason är en kortfilmskomedi där en pojke och hans morbror (spelad av regissören) pratar om att flytta till Japan och börja med sumobrottning. Pojken förgiftas och plötsligt känns projektets möjligheter oändliga. Filmen, som redan är inspelad, utmanar konventionerna om hur en dialog mellan barn och vuxen kan se ut.

Läs mer och se bilder från projekten



Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film. Läs mer: filminstitutet.se, svenskfilmdatabas.se, guldbaggen.se


Kontaktpersoner

Martin Frostberg
Kommunikatör
Martin Frostberg