2019-09-07 20:44Pressmeddelande

Roy Anderssons film Om det oändliga belönad med Silverlejonet i Venedig

Pernilla Sandström och Johan Carlsson, producenter till Om det oändliga, tog emot priset i Venedig.Pernilla Sandström och Johan Carlsson, producenter till Om det oändliga, tog emot priset i Venedig.

Roy Anderssons nya film Om det oändliga har belönats med Silverlejonet för Bästa regi på filmfestivalen i Venedig. Om det oändliga, regissören Roy Anderssons nya film, fick sin världspremiär på Venedigs internationella filmfestival. Ikväll belönades den med Silverlejonet för Bästa regi.

– Det är fantastiskt. Att få komma tillbaka till Venedig och visa den här filmen är en stor ära, att det nu blev ett pris känns som en ytterligare bekräftelse på att vi lyckats åstadkomma något som berör. Det gör mig både glad och inspirerad att jobba vidare, säger Roy Andersson.

Detta är andra gången som Roy Andersson belönas i Venedig. Hans förra film En duva satt på en gren och funderade på tillvaron belönades med festivalens finaste pris Guldlejonet på 2014 års festival. De två Venedig-vinsterna är unika för en svensk filmregissör.

Om det oändliga är både en hyllningsdikt och en klagolåt; ett kalejdoskop av allt som är evigt mänskligt och en oändlig saga om tillvarons sårbarhet. På en drömlik vandring, milt ledd av en Scheherezade-lik berättare, blir betydelselösa ögonblick lika viktiga som historiska händelser: ett par svävar över ett krigshärjat Köln; på väg till ett kalas stannar en pappa för att knyta sin dotters skor i ösregnet; tonårsflickor dansar utanför ett kafé; en besegrad armé marscherar mot ett krigsfångläger. 

Filmen har fått positiva recensioner av internationell press efter Venedig-visningarna. Variety kallar den "short, bittersweet and exquisitely imagined" och i The Guardian beskrivs den som "delicious, odd and utterly unlike anything else in competition; a film that makes the humdrum seem unique and the banal otherworldly". 

Nästa vecka har Om det oändliga sin nordamerikanska premiär på filmfestivalen i Toronto, där den visas i sektionen Masters.

Roy Andersson slog igenom med En kärlekshistoria 1970, och därefter följde långfilmerna Giliap (1975), Sånger från andra våningen (2000), Du levande (2007) och En duva satt på en gren och funderade på tillvaron (2014). De tre sistnämnda ofta kallade "Livet-trilogin". Mellan 1975 och 2000 regisserade Andersson flera prisbelönta kortfilmer, och en lång rad minnesvärda reklamfilmer.

Om det oändliga är producerad av Pernilla Sandström och Johan Carlsson, Roy Andersson Filmproduktion AB, i samproduktion med 4 ½ Fiksjon AS, Essential Films, Parisienne de Production, Sveriges Television AB, Arte France Cinéma, ZDF/Arte och Film Capital Stockholm. Filmen har fått stöd av Svenska Filminstitutet, långfilmskonsulent Baker Karim, samt av Eurimages Council of Europe, Nordisk Film- och TV-fond, Norska Filmfonden, Film- und Medienstiftung NRW och Medienboard Berlin-Brandenburg.

Om det oändliga distribueras av TriArt Film och har svensk biopremiär 15 november.

För intervjuförfrågningar med Roy Andersson, kontakta filmens publicist Manlin Sterner, manlin@manlin.se.  


Ämnen: Venedig

Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson