2020-09-17 13:42Pressmeddelande

Ronnie Sandahls nya film Tigrar får världspremiär i Busan

Erik Enge i Ronnie Sandahls film Tigrar. Fotograf/Källa: Marek Wieser / Black Spark Film & TVErik Enge i Ronnie Sandahls film Tigrar. Fotograf/Källa: Marek Wieser / Black Spark Film & TV

Ronnie Sandahls Tigrar får sin världspremiär på Busan International Film Festival i Sydkorea, Asiens största och mest prestigefyllda filmfestival. Filmen kommer att visas inom tävlan i sektionen Flash Forward, som lyfter fram filmer av nya internationella regissörer.

– Det blir spännande att äntligen låta Tigrar möta en internationell publik. Nu när coronan ställde in vår planerade medverkan i Cannes är jag jätteglad att Tigrar istället får sin världspremiär på Asiens största filmfestival, säger regissören och manusförfattaren Ronnie Sandahl

Synopsis: För Martin har det aldrig funnits några alternativ. Han ska bli fotbollsproffs till varje pris. När han säljs till en italiensk storklubb är han uppfylld av att vinna. Men drömmen förvandlas snabbt till en iskall mardröm. Ensam i ett nytt land, omgiven av stenhård konkurrens där hans lagkamrater vill se honom misslyckas handlar det inte längre om vinst och förlust. Det handlar om liv eller död i en värld där allt och alla kan köpas för pengar.

Ronnie Sandahl gjorde sin långfilmsdebut som regissör 2015 med Svenskjävel, som vann tiotalet internationella filmpriser, däribland på Chicago Film Festival och Nordische Filmtage i Lübeck. Sandahl nominerades också till en Guldbagge för Bästa manus, och huvudrollsinnehavaren Bianca Kronlöf utsågs till Årets nykomling. Sandahl skrev också manus till Borg (2017) som blev den första svenska film någonsin att öppna filmfestivalen i Toronto, och som senare nominerades till tio Guldbaggar och vann två. 

Tigrar är skriven och regisserad av Ronnie Sandahl, baserad på Martin Bengtssons självbiografiska roman I skuggan av San Siro som utkom 2007. Producent är Piodor Gustafsson för Black Spark Film, samproducerad av SF Studios (Danmark), Art of Panic (Italien) i samarbete med SVT, RAI och med stöd av Svenska Filminstitutet, konsulent Jenny Gilbertsson, samt Danske Filminstitut och Torino Film Commission.

I huvudrollerna ser vi bland andra Erik Enge, Frida Gustavsson, Marizio Lombardi, Gianluca di Gennaro, Liv Mjönes och Johannes Bah Kuhnke. Tigrar distribueras av TriArt Film, och kommer att ha svensk biopremiär 2021.

För mer information, kontakta Manlin Sterner: manlin@manlin.se

Busan International Film Festival äger rum 21-30 oktober. 


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film. Läs mer: filminstitutet.se, svenskfilmdatabas.se, guldbaggen.se


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand