2021-10-21 08:03Pressmeddelande

Ronnie Sandahls film Tigrar utsedd till Sveriges Oscarbidrag

Erik Enge i Tigrar. Foto: Marek WieserErik Enge i Tigrar. Foto: Marek Wieser

Vid en pressträff i Filmhuset i Stockholm idag avslöjades att Ronnie Sandahls film Tigrar är Sveriges bidrag till en Oscar för Bästa internationella film (Best International Feature Film).

Ronnie Sandahls verklighetsbaserade drama skildrar 16-årige fotbollstalangen Martin (spelad av Erik Enge) som säljs till en italiensk storklubb, och blir fångad i en absurd fotbollsindustri där allt och alla kan köpas för pengar. Tigrar har visats på flera internationella festivaler. Den blev förra året utsedd till Bästa film i den internationella tävlingssektionen Flash Forward vid Busans filmfestival i Sydkorea, Asiens största och mest prestigefulla festival. Filmen vann också ungdomsjurypriset på Nordiska filmdagarna i Lübeck, och blev tidigare i år dubbel prisvinnare vid Göteborgs filmfestival, där den belönades med Dragon Award för Bästa nordiska film och Erik Enge vann priset för Bästa skådespelare. Tigrar nominerades också till Nordiska rådets filmpris och kritikerhyllades efter den svenska biopremiären i somras.

Jag kunde inte vara mer glad, stolt och tacksam. Detta är en stor ära. Film är en lagsport och vi är många som har delat drömmen om den här filmen, många som slitit hårt. Vi hoppas att utnämningen i sig ska hjälpa filmen att nå ut till ännu fler människor, både på hemmaplan och utomlands. Men som obotlig tävlingsmänniska måste jag medge att jag förstås också hoppas att detta bara är början. Vi vill vinna hela skiten, säger Ronnie Sandahl.

  Stort tack till juryn. Det är oerhört fint att få representera svensk film och tävla om en plats bland världens främsta filmer 2021. Tigrar är en viktig film som gör skillnad i en värld där allt fler drabbas av psykisk ohälsa, säger filmens producent Piodor Gustafsson.

I Tigrar får vi se baksidan av en beundrad värld. En värld som osar framgång, stjärnglans och berömmelse och som får bära förhoppningar och drömmar hos miljontals människor världen över. Att då i Ronnie Sandahls film få se verkligheten för en ung och begåvad pojke som kastas in i en tillvaro fylld av avundsjuka och närmast omänskliga krav ger verkligen perspektiv. Precis som i debutfilmen Svenskjävel och i manuset till Borg lyckas han skildra en människa i tvivel som tar tillbaka makten över sitt liv, säger Petter Mattsson, chef för Internationella enheten på Filminstitutet och ordförande i den Svenska Oscarskommittéen.

Tigrar är skriven och regisserad av Ronnie Sandahl, baserad på Martin Bengtssons självbiografiska roman I skuggan av San Siro som utkom 2007. Filmen är producerad av Piodor Gustafsson i samproduktion med Lucia Nicolai, Marcello Paolillo och Birgitte Skov. En produktion av Black Spark Film, Art of Panic och SF Studios med Sveriges Television, RAI Cinema och Bahra Film, i samarbete med Tepelessfilm och 9.99 Films och med stöd från Svenska Filminstitutet (konsulent Jenny Gilbertsson), Danska Filminstitutet Minor-Koproduktion, MIBACT och POR FESR Piemonte 2014-2020 - Piemonte Film TV Fund.

Förutom Erik Enge ser vi i rollistan också Alfred Enoch, Frida Gustavsson, Antonio Bannò, Maurizio Lombardi, Lino Musella, Antonio Zavatteri, Gianluca di Gennaro, Liv Mjönes och Johannes Kuhnke. Tigrar distribueras av TriArt Film, hade premiär 27 augusti och visas nu på bio.

Ronnie Sandahl gjorde sin långfilmsdebut som regissör 2015 med Svenskjävel, som vann tiotalet internationella filmpriser, däribland på Chicago Film Festival. Sandahl nominerades också till en Guldbagge för Bästa manus, och huvudrollsinnehavaren Bianca Kronlöf utsågs till Årets nykomling. Sandahl skrev manus till Borg (2017) som blev den första svenska film någonsin att öppna filmfestivalen i Toronto, och som senare nominerades till tio Guldbaggar och vann två. Tigrar är, efter Borg, den andra delen i Sandahls filmtrilogi om sport och psykologi. Härnäst väntar Hollywood-produktionen Perfect baserad på gymnasten Kerri Strugs självbiografi Landing on my Feet som Sandahl manusbearbetat och som Olivia Wilde ska regissera, med inspelningsstart nästa år.

För intervjuförfrågningar med Ronnie Sandahl, vänligen kontakta filmens publicist Manlin Sterner: manlin@manlin.se


Om årets Oscarbidrag

Den svenska Oscarskommittén ska varje år utse en svensk Oscarskandidat. Inför 2022 års Oscargala har de filmer som har svensk premiär under perioden 1 januari – 31 december 2021, och uppfyller lanseringskraven för AMPAS, varit nomineringsbara.

I första skedet valdes tre svenska filmer ut till en shortlist. Förutom Tigrar också Clara Sola i regi av Nathalie Álvarez Mesén och Utvandrarna i regi av Erik Poppe.

Oscarnomineringarna presenteras av Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) den 8 februari 2022, inför den 94:e upplagan av Oscarsgalan som kommer att hållas den 27 mars 2022.

Läs mer om svenska bidrag till Oscarsgalan genom åren.

För mer information om Oscarsprocessen, kontakta: 
Theo Tsappos, festivalansvarig långfilm på Internationella enheten: theo.tsappos@filminstitutet.se, 08-665 11 33


Ämnen: Oscar

Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand