2022-03-30 16:13Pressmeddelande

Rekordmånga svenska dokumentärer på Hot Docs

All of Our Heartbeats are Connected Through Exploding Stars. Foto: Momento FilmAll of Our Heartbeats are Connected Through Exploding Stars. Foto: Momento Film

Fortsatta framgångar för svensk dokumentär – inför Nordamerikas främsta dokumentärfilmfestival Hot Docs i Toronto är hela åtta svenska filmer uttagna till programmet. Bland andra Stig Björkmans Joyce Carol Oates – A Body in the Service of Mind, Jennifer Rainsfords All of Our Heartbeats are Connected Through Exploding Stars, Good Life av Marta Dauliūtė och Viktorija Šiaulyte och kortfilmen Powernapper’s Paradise av Samir Arabzadeh.

–  Efter att vi haft svenska dokumentärer i tävlan på både Sundance och Berlin samt ett toppår på CPH:DOX trodde man inte det kunde bli bättre. Men det blev det! Detta är ett rekordår för svensk film på Hot Docs, säger Sara Rüster, festivalansvarig dokumentärfilm på Filminstitutet.


All of Our Heartbeats are Connected Through Exploding Stars av Jennifer Rainsford

Med utgångspunkt i den japanska jordbävningen och tsunamin från 2011 berättas en svindlande essä om sorg, och hur människor och natur återhämtar sig efter en katastrof. Filmen rör sig från Japans stränder där Sachiko, Yasu och Satoko försöker hitta sätt att acceptera sin förlust; via sällan skådade platser tusentals meter under havsytan där nya livsformer frodas; till en av Hawaiis öar där Mahie tillsammans med andra volontärer städar en strand från japanskt tsunamiskräp som flutit in från Stilla havet.

Konstnären och regissören Jennifer Rainsfords film, som i april får världspremiär på festivalen Visions du Réel i Nyon, är producerad av David Herdies, Michael Krotkiewski och Mirjam Gelhorn, Momento Film, i samproduktion med bl a Film i Skåne och med stöd från Svenska Filminstitutet, tidigare dokumentärfilmskonsulent Juan Pablo Libossart. Visas i sektionen World Showcase.


Good Life av Marta Dauliūtė och Viktorija Šiaulyte

Filmen följer en grupp unga människor på Tech Farm, en co-living start-up i centrala Stockholm. Här kan utvalda entreprenörer hyra en "pod" att bo i, och i utbyte få inspiration, gemenskap och evig produktivitet. I en tid när vi alla förväntas vara i ett konstant läge av själv-reklam och självförverkligande, går Good Life in på djupet av vad den entreprenöriella ideologin gör med oss. Vad händer när ett företags narrativ blir del av ens innersta jag, och gemenskap blir en produkt? Genom att utrusta de boende med go pro-kameror, har regissörerna Marta Dauliūtė och Viktorija Šiaulytė fått tillgång till ett sällsynt och närgånget material, och blottlägger med humor och värme den entreprenöriella drömmens skavsår.

Good Life som nyligen fick världspremiär i tävlan på Göteborgs Filmfestival är producerad av Dauliūtė och Šiaulyte, MDEMC, och visas i World Showcase.


Powernapper’s Paradise (kortfilm) av Samir Arabzadeh

Kassörskan sover i kassan, revisorn har somnat över tangentbordet och vakten sover utanför banken med sitt gevär i knät. Powernapper’s Paradise är en dokumentärfilm som skildrar livet och människor i en stad i Filippinerna där det är helt okej att sova på jobbet.

Powernapper’s Paradise hade världspremiär på Tempo Dokumentärfestival tidigare i mars, där den fick Juryns hedersomnämnande i priskategorin New Doc för att den ”med estetisk tonträff, nyfikenhet och humor undersöker vår tids relation till arbete och dess koppling till vårt självvärde.” Filmen är producerad av Kristina Meiton, Migdig AB, i samproduktion med SVT och Film i Väst, och med stöd från Svenska Filminstitutet, dokumentärfilmskonsulent Anna Weitz. Filmen visas i World Showcase.


Joyce Carol Oates – A Body in the Service of Mind av Stig Björkman

Filmaren och författaren Stig Björkman lärde känna Joyce Carol Oates i samband med hennes roman Blonde. Han kontaktade henne med sin idé om en porträttfilm, men det kom att dröja åtskilliga år innan hon slutligen gick med på hans förslag. Filmen söker utforska originaliteten och genialiteten bakom en av de mest hyllade och mest lästa av samtida amerikanska författare. Oates texter läses i filmen av Laura Dern.  

Joyce Carol Oates – A Body in the Service of Mind hade världspremiär på filmfestivalen i Telluride i höstas. Filmen är skriven av Stig Björkman, Dominika Daubenbüchel och Stina Gardell, och producerad av Stina Gardell, Mantaray Film, med stöd från Filminstitutet, tidigare dokumentärfilmskonsulent Juan Pablo Libossart. Visas i sektionen Artscapes.


Dessutom är fyra bioaktuella dokumentärer uttagna till festivalen:

Historjà – Stygn för Sápmi
I Thomas Jacksons skildring av den samiska konstnären Britta Marakatt-Labba vävs historia och mytologiska bilder samman med hur klimatförändringarna hotar den samiska kulturen. Visas i Artscapes. Filmen gick upp på svenska biodukar den 25 mars via TriArt Film.

Nelly & Nadine
Magnus Gerttens film vann nyligen Juryns pris i Teddy Award på Berlins filmfestival, där den hade sin världspremiär. Filmen, som berättar den osannolika kärlekshistorien om två kvinnor som blir förälskade i varandra 1944 i Ravensbrücks koncentrationsläger, visas i World Showcase. Svensk biopremiär 18 mars via Doc Lounge.

Calendar Girls
Maria Loohufvuds och Love Martinsens feelgood-dokumentär skildrar Calendar Girls, Floridas mest hängivna dansgrupp för kvinnor över 60. Filmen hade världspremiär på Sundance filmfestival i januari och var nyligen invigningsfilm på Tempo Dokumentärfestival, och på Hot Docs visas den som en Special Presentation. Folkets Bio distribuerar filmen som gick upp på bio 18 mars.

Be My Voice
Nahid Perssons film, som visas i sektionen Persister, följer journalisten och aktivisten Masih Alinejad som genom sociala medier uppmanar miljoner iranska kvinnor att gå emot det hijabtvång den iranska regimen propagerar. Filmen blev i vintras uttagen till DOC NYC, USA:s största dokumentärfestival, och finns att se på SVT Play under titeln Hör min röst – slöjans revolution.


Hot Docs pågår 28 april – 8 maj. Läs mer på festivalens websida.


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand