2023-10-31 14:13Pressmeddelande

Rättelse: Roy får hederspris och Tillsammans 99 öppnar Nordische Filmtage i Lübeck

Roy Andersson får hederspris i Lübeck. Många priser har tilldelats honom genom åren; 2015 fick han i Berlin pris för Bästa komedi för En duva satt på en gren och funderade på tillvaron på European Film Award-galan. Foto: Jan GöranssonRoy Andersson får hederspris i Lübeck. Många priser har tilldelats honom genom åren; 2015 fick han i Berlin pris för Bästa komedi för En duva satt på en gren och funderade på tillvaron på European Film Award-galan. Foto: Jan Göransson

Rättelse:

Nu är Roy och hederspris i rubriken rättstavat! Beklagar fadäsen. 

 

I morgon, onsdag, invigs de anrika Nordische Filmtage i Lübeck. Det är de 65:e i ordningen och i år kommer Roy Andersson att belönas med det stora hederspriset. Det är första gången en svensk hedras med detta prestigefyllda pris på festivalen. Flera av våra regissörer, producenter, skådespelare och andra svenskar knutna till filmbranschen närvarar på festivalen, som öppnar med Lukas Moodyssons bioaktuella Tillsammans 99.

 

En annan stor filmpersonlighet som gör sig bemärkt på festivalen och som i likhet med ovanstående medverkat till att göra svensk film världsberömd är Liv Ullmann. Hon gästar Lübeck med anledning av sin medverkan i den norska dokumentären Liv Ullmann – A Road Less Travelled av Dheeraj Akolkar, som hade världspremiär på Cannes filmfestival i maj i år. Liv Ullmann har varit hedersordförande för Nordische Filmtage i över 40 år!

 

Fler bioaktuella svenska filmer har fallit urvalskommittén i smaken, så förutom Tillsammans 99 tävlar även bland andra Mika Gustafsons prisbelönade Paradiset brinner, Vintersaga av Carl Olsson, And the King Said, What a Fantastic Machine av Axel Danielsson och Maximilien Van Aertryck, Nelly Rapp – dödens spegel av Johan Rosell och Miraklet i Gullspång av Maria Fredriksson.

 

Årets retrospektiv har rubriken “Forever Young” – Youth Cultures in Nordic and Baltic Cinema from the 1920s to the Turn of the Millennium och ägnas filmer där ungdomskultur står i centrum. För svensk del kommer fyra vitt skilda filmer visas i sektionens program: Ragnar Hyltén-Cavallius svensk-tyska stumfilmskomedi Flickorna Gyurkovics (1926), Lars-Eric Kjellgrens ungdomar på glid-skildring Medan staden sover (1950) baserad på en idé av Ingmar Bergman, samt Stefan Jarls och Jan Lindqvists dokumentärklassiker Dom kallar oss mods (1968) och slutligen Lukas Moodyssons och Stefan Jarls betydligt nyare dokumentär Terrorister: En film om dom dömda (2003) om Göteborgskravallerna. Filminstitutets Magnus Rosborn kommer att finnas på plats i Lübeck och inleda visningarna av de tre förstnämnda filmerna.

 

Nordische Filmtage i Lübeck pågår 1-5 november. Mer om den HÄR


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand