2022-12-11 12:23Pressmeddelande

Prisregn över Triangle of Sadness

Prisregn över Triangle of Sadness på European Film Award-galan. Foto: Jan GöranssonPrisregn över Triangle of Sadness på European Film Award-galan. Foto: Jan Göransson

När den 35:e European Film Award-galan var till ända stod det klart att Ruben Östlunds Triangle of Sadness vunnit inte mindre än fyra priser: Bästa europeiska film, Bästa regi, Bästa manus och Bästa manliga skådespelare (Zlatko Burić).

 

Detta var tredje gången Ruben Östlund tävlade på European Film Awards och andra gången han tog storslam på en och samma gala. För fem år sedan gick teamet från The Square hem från galan med sex statyetter. 

 

Triangle of Sadness, som nu setts av en bra bit över två miljoner människor i världen, hade internationell premiär på filmfestivalen i Cannes i maj där den belönades med Guldpalmen. I Sverige har den visats på biograferna i nio veckor och legat på tio-i-topp-listan sedan premiären.

 

– Mina och Svenska Filminstitutets allra varmaste gratulationer till Ruben Östlund och hela hans fantastiska team. Vi är enormt stolta över de stora internationella framgångarna för Triangle of Sadness och tror att det som sker nu kommer att öka intresset för svensk film under lång tid framöver. Både hemma och utomlands, säger Anette Novak, vd Svenska Filminstitutet.

 

Margarethe von Trotta, som tog emot Lifetime Achievment Award ur Agneiszka Hollands hand, tackade genom att läsa upp delar av Ingmar Bergmans tal som han höll när han tog emot European Film Academys allra första Lifetime Achievment Award på allra första galan i Berlin 1 december 1988.

 

Svenske Ahmad Aikhatib var en av tre från ungdomsjuryn European Film Club, som belönade Europeiska kommissionen till det nyinstiftade European Sustainability Award – Prix Film4Climate. Priset togs emot av Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande. Hon tackade juryn via videolänk och hyllade samtidigt den europeiska filmen.


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand