2024-01-09 12:37Pressmeddelande

Pärlband av nya svenska filmer på Göteborgs filmfestival

Medsols fr v: Hypnosen, Madame Luna, Skärvor och Bröderna Andersson. Foto: TriArt / Momento Film / Alma Film / Minka JakersonMedsols fr v: Hypnosen, Madame Luna, Skärvor och Bröderna Andersson. Foto: TriArt / Momento Film / Alma Film / Minka Jakerson

Nu är programmet till Göteborgs filmfestival släppt. Inte mindre än 14 svenska långfilmer får premiär på festivalen, bland annat nytt från Daniel Espinosa, Sara Broos, Ernst De Geer och Ellen Fiske.

Sverigepremiärer i Nordic Competition:

Madame Luna – Daniel Espinosas nya film om en eritreansk flykting som hamnar i Italien och snabbt klättrar inom de illegala nätverk som exploaterar andra flyktingar. Daniel Espinosa har de senaste åren verkat i Hollywood; detta är hans första svenska film sedan 2010 års Snabba cash. Filmen är också klar för Rotterdams internationella filmfestival.

Hypnosen Ernst De Geers långfilmsdebut skildrar entreprenörsparet André och Vera (spelade av Herbert Nordrum och Asta Kamma August) som ska pitcha sin app för kvinnohälsa på en prestigefylld tävling. Innan de åker dit testar Vera hypnos för att sluta röka, och plötsligt släpper alla hennes hämningar. Filmen blev prisbelönt på festivalen i Karlovy Vary förra sommaren.

I Nordic Competition tävlar också flera svenska samproduktioner: My Wonderful Stranger av Johanna Pyykkö, Kalak av Isabella Eklöf, Mother, Couch av Niclas Larsson, Bastarden av Nikolaj Arcel och Hanteringen av odöda av Thea Hvistendahl.


Världspremiärer i Nordic Documentary Competition:

Bröderna AnderssonJohanna Bernhardsons film är ett ömsint porträtt av fyra bröder som glidit ifrån varandra; en av dem är regissören Roy Andersson och en annan är regissörens egen pappa.

Skärvor av Sara Broos – en personlig resa i tid och rum, genom ljus och mörker, på tåg och i drömmar. Om desorientering och längtan efter mening och hemkomst i en splittrad värld.

Leaving JesusEllen Fiskes nya film skildrar en grupp före detta kristna fundamentalister som samlas på ett retreat center i San Francisco för att lära sig att navigera i världen på nytt. Hur kan vi förstå livet när vi inte längre har Gud som gör det åt oss?

Femton noll tre nittonde januari två tusen sexton av Petra Bauer och Marius Dybwad Brandrud – ett mångbottnat porträtt av Carolina Sinisalos liv efter att två av hennes barn fallit offer för gängvåldet.


Nya filmer i sektionen Nordic Light:

Düsseldorf, Skåne av Patrik Blomberg Book
Under trottoaren – stranden av Henrik Hellström
XXL av Kim Ekberg och Sawandi Groskind
Bye Bye Boredom av Elina Sahlin
Det omätbara av Nils Petter Löfstedt
Filmen om Kal P Dal av Stefan Källstigen och Dag Ösgård
Barnen från Camp Ashraf av Sara Moein
Om alla bara drar av Karin Wegsjö och Nazira Abzalova
Painkiller (tv-serie) av Gabriela Pichler


Läs mer om filmerna inklusive de kortfilmer som tävlar om Startsladden hos Göteborgs filmfestival.

Svenska Filminstitutet arrangerar Filmrummet under Filmforum Sverige och Talent to Watch under Nordic Film Market. Dessutom deltar vi i flera programpunkter, bland annat Filmkunnighetsdagen, och är samarrangör för Townhall. Mer om det inför festivalstart!

47:e Göteborg Film Festival äger rum mellan 26 januari och 4 februari.Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand