2022-12-21 08:00Pressmeddelande

Parisa Amiri leder Guldbaggegalan 2023

Parisa Amiri. Foto: Morgan Norman / SVTParisa Amiri. Foto: Morgan Norman / SVT

Journalisten och programledaren Parisa Amiri leder Guldbaggegalan 2023, som direktsänds från Cirkus i Stockholm måndag 23 januari i SVT och SVT Play. Under galan, den 58:e i ordningen, prisas de bästa svenska filmerna från det gångna året.   
 
– Ser så mycket fram emot att hylla ett magnifikt filmår med otroliga insatser av vår begåvade filmkår som dessutom prisats internationellt, säger Parisa Amiri

Parisa Amiri är journalist och programledare som för SVT lett en rad program om kultur och samhällsfrågor, dokumentärserier samt Kristallen, Babel Bio och Tolvslaget på Skansen. 2022 bevakade hon Oscarsgalan från röda mattan i Los Angeles och har vunnit På spåret, två år i rad, tillsammans med historikern Gunnar Wetterberg. I augusti ledde hon Filminstitutets och Film&TV-Producenternas presentation av höstens svenska filmpremiärer, och förra veckan var hon resande reporter för Musikhjälpen och besökte flyktingläger i Rwanda.

Anna Carlson, ordförande för Guldbaggejuryn, är programledare i förgalan. Edvin Törnblom kommer att vara flygande reporter på Röda mattan före galan.

Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och har delats ut av Svenska Filminstitutet sedan 1964. Priset är uppdelat i 19 kategorier och ges för framstående insatser inom svensk film under det gångna året. Utöver Guldbaggarna delas också Gullspiran ut, för betydelsefulla insatser för den svenska barn- och ungdomsfilmen. Som alltid delas Hedersguldbaggen ut, för lång och trogen tjänst inom svensk film. Nytt för i år är att Guldbaggens publikpris återvänder. Omröstningen bland årets mest sedda svenska filmer, som görs i samarbete med Aftonbladet, lanseras den 27 december.

Läs mer om årets nominerade filmer på guldbaggen.se.

Guldbaggegalan arrangeras av Svenska Filminstitutet, SVT och Leroy Media.
 
Sändningar från Guldbaggegalan, måndag 23 januari:
17.00–18.00 Röda Mattan (SVT Play)
18.30–19.30 Förgala (SVT Play)
20.00–22.00 Guldbaggegalan (SVT Play och SVT1)
22.00–22.30 Eftersnack: Kulturnyheterna special (SVT Play och SVT1)

Presskontakter Filminstitutet: se nedan. 
Presskontakt SVT: Helena Brodén, helena.broden@svt.seOm Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand