Onsdagen den 21 augusti, efter presentationen av höstens svenska filmpremiärer i Filmhuset, pressvisar vi fyra kommande svenska samproduktioner: Gunilla Breskys dokumentär Vi är fortfarande här, Caroline Ingvarssons thriller Levande och döda i Winsford, samt festivalvinnarna Armand och En liten bit av kakan. Gunilla Bresky och Caroline Ingvarsson samt skådespelarna Mirja Turestedt och Ia Langhammer samtalar före visningarna.
Om du ännu inte anmält dig till Höstens filmer, gör det här.
Pressvisningar i Filmhuset 21 augusti
Föranmäl dig till osa@filminstitutet.se om du önskar delta. Välkommen!
13.00 Bio Mauritz
Levande och döda i Winsford
På plats: regissören Caroline Ingvarsson och skådespelarna Mirja Turestedt och Ia Langhammer, som samtalar före filmen med Filminstitutets Per Perstrand.
Maria behöver fly från sitt gamla liv. En kväll anländer hon till byn Winsford på Exmoor i sydvästra England och bosätter sig med sin hund i ett ensligt beläget hus uppe på heden. Varför hon var tvungen att fly är oklart men hennes förflutna reds sakta ut. Vad har hänt med hennes man? Vem var han egentligen och vad var det han var anklagad för? Är det någon som letar efter henne? Levande och döda i Winsford är en thriller om att försöka börja om på nytt, att slå sig loss och göra upp med sin historia. Filmen är baserad på Håkan Nessers prisbelönta roman med samma namn.
Distributör: Lucky Dogs, 93 min, biopremiär 13 december (recensionsembargo till 9 december).
13.00 Bio Victor
Vi är fortfarande här / Mii leat ain dás
På plats: regissören Gunilla Bresky och producenten Andreas Samuelsson, som samtalar före filmen med Filminstitutets presschef Jan Göransson.
En dokumentär om sju unga samiska konstnärer i slutet av 70-talet, som hade en dröm om att skapa tillsammans. De packade sin röda buss med bilder och åkte runt för att ge konsten till sitt folk. När utbyggnaden av Alta-älven hotade att dränka byn blev de en del av motståndet. Konstnärerna i Máze-gruppen hade vuxit upp i ett samhälle som försökte ta ifrån dem familj, språk och kultur. Nu är det dags att skriva om historien.
Läs mer. Distributör: Folkets Bio, 79 minuter, biopremiär 23 augusti.
15.00 i Bio Mauritz
En liten bit av kakan
Visningen introduceras av Eva Esseen Arndorff, TriArt Film.
Livet tycks ha rusat ifrån 70-åriga Mahin som bor ensam i Teheran sedan hennes man dog och dottern flyttade till Europa. Men en middag med sina väninnor tänder en gnista inom henne. Kanske är det ännu inte för sent att finna kärleken? När Mahin öppnar sin dörr för en ny romans utvecklas det snabbt till en oförutsägbar, oförglömlig och helt fantastisk kväll. Behtash Sanaeehas och Maryam Moghaddams kritikerhyllade film blev dubbelt prisbelönt på Berlins filmfestival tidigare i år.
Läs mer. 79 minuter, biopremiär 13 september.
15.00 i Bio Victor
Armand
Halfdan Ullmann Tøndel vann Caméra d’Or-priset för bästa debut vid årets filmfestival i Cannes och huvudrollsinnehavaren Renate Reinsve hyllades unisont. Under en ödesdiger eftermiddag på en tom grundskola möts föräldrarna till Armand och Jon. Snabbt hamnar de i en desperat kamp för att bli trodda när en son anklagas för att överskrida den andras gränser. Alla medel blir tillåtna galenskap, lust och besatthet blandas i ett tätt drama som för tankarna till Bergman. Snart handlar det allt mindre om de två barnen, som vi aldrig träffar, och allt mer om de vuxna.
Läs mer. Distributör: Folkets Bio, 115 min, biopremiär 25 oktober.
Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.