2023-10-31 10:21Pressmeddelande

Omsorg, straight edge och Kiruna

Det omätbara. Foto: Nils Petter LöfstedtDet omätbara. Foto: Nils Petter Löfstedt

Ella Lemhagen filmar Så länge hjärtat slår med Bianca Kronlöf i huvudrollen. Nils Petter Löfstedt gör dokumentären Det omätbara om den svenska omsorgen. Dokumentären Vägen till ingenstans av Johan Palmgren besöker en vägstump norr om Kiruna och Patrik Eklund, just nu aktuell med slasherkomedin Konferensen, gör kortfilmen Jag är elden. Läs allt om de senaste produktionsstöden.

Ella Lemhagens Så länge hjärtat slår, med manus av Malin Lagerlöf, är en film om mod. Om vad man vill vara för slags människa. Vem ska man vara lojal mot? Sina chefer eller de gamla man har till uppgift att vårda? Men också en berättelse om en tid av isolering, rädsla och besöksförbud, där nära och kära brutalt skiljs från varandra. Bianca Kronlöf gör huvudrollen som visselblåsande vårdbiträde.

Även Nils Petter Löfstedt gör film om vård- och omsorgssektorn i dokumentären Det omätbara. Det är respekten, närvaron eller en enkel kram. Att ge omsorg till en annan människa är inte mätbart. Löfstedt vänder kameran mot den yrkeskår som han själv kommer ifrån och fram växer en skildring av den kvinnodominerade arbetarklass som varje dag utgör grunden för vårt samhälle. Filmen har premiär under våren 2024.

Johan Palmgrens dokumentär Vägen till ingenstans uppmärksammar den väg som byggdes på 1950-talet i vildmarken norr om Kiruna. Arbetet avbröts och nu ligger där en stump som förbinder 5 små byar, utan kontakt med det allmänna vägnätet. Vi får lära känna livet i byarna. Renskötare och tornedalingar älskar sin 20 km långa väg. De lagar den, fraktar älgar och övningskör på den – men känner sig samtidigt isolerade.

I thriller-kortfilmen Neon av Clara Olausson fyller 10-åriga Néon (Kolbjörn Skarsgård) år. Hans mamma (Disa Östrand) tar med honom till ett rave vid havet men snart förstår vi att hon är på väg in i en psykos.

I kortfilmen Jag är elden av Patrik Eklund ifrågasätter femtiotreårige Kaj sin auktoritet som sensei. Efter en arbetsplatsolycka tvingas han hitta en väg ut ur det förflutna och en väg in i nuet.

Johannes Perssons kortfilm Attentat följer femtonårige Gustav, vegan och straight edge i 90-talets Umeå. En natt följer han sin kompis Zeke, som är full av hat mot köttindustrin, mot stadens slakteri med flaskor fyllda med bensin. Det blir en natt som förändrar Gustav för alltid.

Läs mer och se bilder från projektenOm Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Martin Frostberg
Kommunikatör
Martin Frostberg