2020-10-01 08:27Pressmeddelande

Oktoberfest med Moving Sweden: Inland, Amningsrummet och Andra sidan

Dilan Gwyn i Andra sidan, Madeleine Martin, Alida Morberg, Liv Mjönes och Louise Peterhoff i Amningsrummet och Irma von Platen i Inland. Foto: NonStop Entertainment, af Nexiko, Folkets BioDilan Gwyn i Andra sidan, Madeleine Martin, Alida Morberg, Liv Mjönes och Louise Peterhoff i Amningsrummet och Irma von Platen i Inland. Foto: NonStop Entertainment, af Nexiko, Folkets Bio

I oktober har hela tre färska Moving Sweden-projekt premiär: Tord Danielssons och Oskar Mellanders skräckfilm Andra sidan, Jon Blåheds Norrlandsskildring Inland, och Caroline Ringskog Ferrada-Nolis Amningsrummet, ett drama om mammor som mår piss och bebisar som aldrig haft det bättre. Välkommen till en förhandsvisning onsdag 7 oktober i Filmhuset i Stockholm, med kreatörer och skådespelare på plats.

Moving Sweden är ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet och Sveriges Television. Syftet med stödet är att stimulera förnyelsen av svensk film samt stärka återväxten genom att ge upphovspersoner möjligheter att utveckla sitt skapande och att utvecklah den svenska filmen i hela landet genom högt kreativt tak och lägre ekonomisk risk. Moving Sweden har sedan 2013 gett stöd till en rad hyllade och uppmärksammade filmer och serier, som visats på både bio, tv och festivaler över hela världen. Och nu är det äntligen dags att presentera årets startfält.

– Moving Sweden bjuder nu publiken på en rejäl oktoberfest, full av skräck, svårmod och babylycka. Stor konstnärlig frihet och galet låga budgetar i förhållande till kreatörernas skyhöga ambitioner, tre helt olika historier – alla lika passionerat berättade. Filmåret 2020 är ju ett kaosår och nu kommer ketchupeffekten. Vi är grymt stolta över att visa upp vad Jon, Caroline, Tord och Oskar skapat ihop med sina noggrant handplockade team och skådespelare, säger Helen Ahlsson, filmkonsulent Moving Sweden på Svenska Filminstitutet.

–  Moving Sweden är vår gemensamma satsning på framtidens talanger inom långfilm och tv-drama. Jag ser verkligen fram emot att låta publiken se dessa tre spännande och väldigt olika projekt, som alla lovar mycket gott för framtiden, säger Andra Lasmanis, Projektledare Moving Sweden SVT.

Förhandsvisning Moving Sweden 2020
Onsdag 7 oktober i Bio Mauritz, Filmhuset

12.45 Dörrarna öppnas
13.00 Amningsrummet avsnitt 1-3 (75 min)
14.15 Andra sidan (trailer och smakprov)
14.30 Inland (90 min)
16:00 Q&A. 
16.45 (ca) slut
16.50 Vi bjuder på förfriskningar

Medverkande på Q&A
Caroline Ringskog Ferrada-Noli, regi/manus Amningsrummet
Alida Morberg, skådespelare Amningsrummet
Jon Blåhed, regi/manus Inland
Irma von Platen, skådespelare Inland
Gila Bergqvist Ulfung, producent Andra sidan
Moderator: Per Perstrand, presskoordinator Filminstitutet

OSA till osa@filminstitutet.se senast måndag 5 oktober. OBS: ange vilken film/filmer du önskar se. Begränsat antal platser (max 50 pers i salongen). Vid fullsatt har press företräde.

Om filmerna

Inland

En ung kvinna från Stockholm (Irma von Platen) flyttar till sin pojkväns hemort, ett litet samhälle i Norrlands inland. Men relationen tar slut redan innan de hunnit fram. Hon tar ett jobb på en mataffär och blir kvar på orten av skäl hon själv inte riktigt begriper. Sakta men säkert arbetar hon sig in i en ny plats som har andra, okända koder. Här lämnar man dörren olåst, super på Hotellet på helgerna, kör bil på isen. Hur blir man en del av något nytt? Jon Blåhed har regisserat och skrivit Inland baserat på Elin Willows hyllade debutroman Inlandet. I övriga roller ser vi Ann Petrén, Albin Grenholm och Eva Melander och filmen är producerad av Andreas Emanuelsson och Tony Österholm för BD Film. Inland distribueras av Folkets Bio och har biopremiär 9 oktober.

Andra sidan

Shirin (Dilan Gwyn) har just flyttat till ett parhus utanför stan med sin sambo Fredrik (Linus Wahlgren) och hans son, Lucas. När Fredrik är bortrest på jobb börjar märkliga ljud komma från husets andra, obebodda, del. Och Lucas har från ingenstans fått en ny bästa vän... Tord Danielsson och Oskar Mellander (regi och manus) bryter ny mark för svensk skräck i denna rysare som har biopremiär 23 oktober perfekt tajmad till Halloween. Producent: Gila Bergqvist Ulfung, Breidablick. Distributör: NonStop Entertainment.
Andra Sidan håller just på att färdigställas i postproduktionen. Kontakta sofia@etpr.se för pressvisningar

Aningsrummet

Amningsrummet är en dramaserie om förlossningsdepression och om lycka. Det är en typisk 20-tals-serie där dekadensen och depressionen är på topp, men samtidigt även välståndet. Det handlar om att försöka vara hel som människa trots att man kanske råkar vara kvinna, och hur det stöter på patrull mot kvinnorollen. Det handlar om barn som mår toppen och mammor som mår piss, och önskedrömmen om en vänskap som kan rädda en från allt och kanske gör det. Amningsrummet är en tv-serie i sex delar med manus och regi av Caroline Ringskog Ferrada-Noli. I de fyra huvudrollerna ser vi Alida Morberg, Liv Mjönes, Madeleine Martin och Louise Peterhoff. Serien är producerad av Karin af Klintberg , Lisa Berggren Eyre och Martin Söder för Nexiko Drama och har premiär i SVT och SVT Play den 31 oktober. Förhandsvisningen är en unik möjlighet att se de första tre avsnitten på stor duk.

Om kreatörerna
Jon Blåhed har arbetat med film och tv i tio år, bland annat som regiassistent på Ensamma i rymden (2018) och kommande Den längsta dagen. Han regidebuterade 2018 med dokumentären Maj Doris och hans förra film var Moving Sweden-projektet Turpa kiinni minun haters (2019), även det ett samarbete med skådespelerskan Irma von Platen. Inland är Jon Blåheds långfilmsdebut som regissör.

Duon Tord Danielsson och Oskar Mellander har tidigare skrivit och regisserat flera serier för tv, bland annat skräckkomedin Den sista dokusåpan (2012) och julkalendern Jakten på tidskristallen (2017). Andra sidan är deras långfilmsdebut.

Caroline Ringskog Ferrada-Noli är författare, tv-producent och regissör.  Hon romandebuterade med Naturen (2009) och släppte 2018 uppmärksammade Rich Boy. Tillsammans med Liv Strömquist gör hon podden En varg söker sin pod sedan 2012. Hon har även skrivit och regisserat humorserien Juicebaren (2016) som visades i SVT.

För mer info och frågor, kontakta:
Inland – Katrina Mathsson, Folkets Bio: katrina@folkets bio.se, 073-682 75 22
Andra sidan – Sofia Dahlén, NonStop Entertainment: sofia@etpr.se
Amningsrummet – Andra Lasmanis, Projektledare Moving Sweden / SVT Långfilm: andra.lasmanis@svt.se, 070-768 19 31Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film. Läs mer: filminstitutet.se, svenskfilmdatabas.se, guldbaggen.se


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand