2023-01-27 09:13Pressmeddelande

Odöda, lögner och Stellan Skarsgård

Från Familjen Knyckertz och snutjakten av Leif Lindblom. Foto: Frida WallmanFrån Familjen Knyckertz och snutjakten av Leif Lindblom. Foto: Frida Wallman

Stellan Skarsgård gör berättarrösten till den nya Vem-filmen, Fredrik Gertten är tillbaka med en dokumentär om sociala kontrakt - och julkalenderfamiljen Knyckertz återvänder i långfilmsformat. Det och mycket mer bland de senaste produktions- och marknadsstöden.

Norsk-svenska samproduktionen Hanteringen av odöda är ett skräckdrama av långfilmsdebutanten Thea Hvistendahl med manus av Hvistendahl och John Ajvide Lindqvist. Filmen utspelar sig i Oslo under ett par heta sommardagar då elnätet slås ut, huvudvärk sprider sig och nyligen döda vaknar till liv. Renate Reinsve (Världens värsta människa) och Bahar Pars finns i rollistan.

Familjen Knyckertz och snutjakten av Leif Lindblom med manus av Anders Sparring vänder sig till barn i åldern 7-12 år och följer upp 2021 års julkalender. Ture får reda på att familjens hund egentligen är stulen, och han ställs inför ett dilemma. I rollerna bland andra Nina Zanjani och David Sundin.

Dokumentären Breaking Social av Fredrik Gertten (Push) handlar om att alla samhällen är baserade på idén om ett socialt kontrakt. Vi arbetar, studerar, betalar skatt – flit och slit ska belönas men så blir det sällan. Filmen undersöker det globala mönstret av Kleptokrati och Extraktivism, men finner också hopp, en väg bortom cynism och uppgivenhet.

Emma Bucht regisserar ett ännu icke namngivet drama skrivet av Bengt Braskered och Jonna Bolin-Cullberg. Filmen ställer frågan om man kan tacka nej till den stora kärleken om det är fel tid, fel plats och fel person eller måste man våga släppa in det okända? En film fylld med musik, kärlek och dramatik.

Stina Wirsén och Linda Hambäck regisserar Vem är stor? (skriven av Wirsén) för den allra yngsta publiken. Vem-karaktärerna Nalle, Katten, Fågel och Kanin har nu blivit vuxna med hår under armarna och med egna mobiltelefoner. Stellan Skarsgård gör berättarrösten och filmen är animerad av Dockhus som arbetat med de tidigare Vem-filmerna samt Niki Lindroth von Bahrs internationellt prisbelönade Min börda.

I dokumentären Miraklet i Gullspång av Maria Fredriksson får två norska systrar ett tecken från Gud om att köpa en lägenhet i svenska Gullspång. När de möter lägenhetsägaren är hon en kopia av deras döda storasyster, som begick självmord 30 år tidigare. Vad som börjar som en sagolik familjeåterförening utvecklas till ett rafflande drama om lögner, hemligheter och trons betydelse.

Dokumentären Nota Bene av Jeroen Pool porträtterar en stor italiensk kyrkogård, både gravarna och de anställda. För en plats som handlar om döden är kyrkogården överraskande levande.

Bland filmerna i kortare format märks Massacre of the Innocents, skriven och regisserad av Startsladdenvinnaren SaraKlara Hellström. Det är en expressionistisk klimatångestthriller som visar den nakna och sårbara människan genom 7-årige Minous perspektiv.

Marknadsstöd
Håkan Bråkan 2 i regi av Ted Kjellsson med manus av Thobias Hoffmén och Christoffer Sandler har beviljats marknadsstöd. Håkan Bråkan vill verkligen ha ett husdjur, men då måste han först visa sig tillräckligt ansvarsfull.  Frågan är om Håkan kan klara en vecka på scoutläger utan att ställa till kaos…Speciellt då det dyker upp både tjuvar och en skattkarta.

Läs mer och se bilder från projekten.Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Martin Frostberg
Kommunikatör
Martin Frostberg