För tredje året i rad deltar Svenska Filminstitutet i den europeiska filmarkivfederationen ACE:s (Association des Cinémathèques Européennes) satsning
A Season of Classic Films, där varje arkiv inbjuds att välja ut en film som sedan görs tillgänglig för biografvisning och strömning.
I år deltar 24 filmarvsinstitutioner från 20 länder, och Filminstitutets bidrag är den digitalt nyrestaurerade Selma Lagerlöf-filmatiseringen Ingmarsarvet från 1925. Från och med
1 oktober finns filmen tillgänglig med engelska och franska undertexter på Filmarkivet.se, med nyskriven musik komponerad och framförd av Matti Bye.
Ingmarsarvet är berättelsen om en grupp bönder från Dalarna som väljer att bryta upp från sin tillvaro och följa predikanten Helgum till det heliga landet. Jerusalemserien inleddes med Ingmarsönerna (1919) och Karin Ingmarsdotter (1920) i regi av Victor Sjöström. Efter att Sjöström rest till Hollywood övertog Gustaf Molander idén om att fortsätta filmatiseringen av Selma Lagerlöfs Jerusalem (1901–1902) vilket resulterade i filmerna Ingmarsarvet (1925) och Till Österland (1926) där den tyske karaktärsskådespelaren Conrad Veidt axlar rollen som väckelsepredikanten Helgum. Som motpol briljerar Lars Hanson i rollen som kämpande arvinge till Ingmarsgården.
Den 16 oktober bjuder Cinemateket in till gratis visning av de två avslutande delarna av Jerusalemsviten som består av båda filmerna Ingmarsarvet och Till Österland. Medan Ingmarsarvet länge funnits tillgänglig i en i det närmaste komplett version har Till Österland endast bevarats i lösryckta fragment och därmed varit svår att visa. I samband med att bägge filmerna restaurerats digitalt har berättelsen i Till Österland rekonstruerats och kan nu åter möta en publik. Visningen inleds av Jörgen Viman och Magnus Rosborn, filmarkivarier och ansvariga för restaureringarna av filmerna, och ackompanjeras av stumfilmspianisten Edward von Past.
Se filmen på Filmarkivet.se och läs mer om Cinemateks visningar.
För mer information, kontakta
Kajsa Hedström, Cinemateket: kajsa.hedstrom@filminstitutet.se eller 08-665 11 22.
Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.