Daniel Wallentins långfilmsdebut Ett öga rött från 2007 är nu digitalt restaurerad av Filminstitutet. Filmen som är fritt inspirerad av Jonas Hassen Khemiris kritikerrosade roman kan nu upptäckas av en ny generation och åter bokas för biografvisningar. Den får nypremiär på barnens filmfestival Prisma i Göteborg.
Filmen Ett öga rött är inspirerad av Jonas Hassen Khemiris hyllade debutroman om en ung kille som vänder ut och in på både hjärnan och språket för att hitta sig själv och sin plats i världen. I Daniel Wallentins tolkning av berättelsen låter han bildspråket präglas bland annat av drömlika scener när den tar sig an de stora frågorna kring identitet, komplicerade familjerelationer och förlorade rötter.
– Det är såklart en vansinnig idé att adoptera en så fantastiskt komplicerad och nyanserad bok till det komprimerade format en filmatisering blir. Men det var mycket lärorikt! Jag kände igen mig i huvudpersonen Halim som är en väldigt tänkande och fantiserande ung pojke. När producenten Fredrik frågade mig hur jag skulle göra film på boken om jag fick frågan, så presenterade jag just den ”magiska realismen” som en ingång, berättar Daniel Wallentin.
I rollen som den självutnämnda tankesultanen Halim ser vi Youssef Skhayri, hans ”svennifierade” pappa - som behöver räddas från en integrationsplan - spelas av Hassan Brijany, som för sin insats tilldelades en Guldbagge för Bästa manliga biroll. Högaktuella Evin Ahmad gör sin långfilmsdebut här som den tuffa Yasmine.
Den nydigitaliserade filmen får sin nypremiär söndagen den 30 oktober på barn- och ungdomsfilmsfestivalen Prisma - i regi av Göteborgs filmfestival.
Ett öga rött, som nu är en av drygt 500 titlar som Filminstitutet digitaliserat, visade sig ha tekniska utmaningar under digitaliseringsprocessen. Ljudrestaureraren Maja Lindén på Filminstitutets digitala arkiv förklarar hur hon fick göra en speciell insats för denna film:
– Ofta har vi tillgång till en digital slutmix att utgå från, men denna gång blev vi tvungna att använda oss av Dolby Digital-ljudet från en analog filmkopia där ljudet ligger som små QR-koder mellan perforeringshålen på kopian. Tack vare att den analoga kopian var i så gott skick så blev det digitala resultatet väldigt bra, och vi är nöjda med slutresultatet, berättar Maja Lindén.
Se vår nya trailer till filmen här.
Ett öga rött går från och med nu att hyra för biografer via Filminstitutets biodistribution.
För press
Är du intresserad av att skriva om filmen och vill ha screenerlänk och pressbilder?
För mer info, kontakta Clara Gustavsson, distributionsansvarig Tillgängligt filmarv och ansvarig för nylansering av digitalt restaurerade filmer: clara.gustavsson@filminstitutet.se.
Anmäl dig här för att ta del av vårt nyhetsbrev om våra digitaliserade filmer.
Om Filminstitutets digitaliseringsarbete
Varje år restaurerar och digitaliserar Filminstitutet ett sextiotal titlar för att filmerna åter ska kunna möta sin publik. Bland de filmer som tillgängliggörs på nytt finns tidlösa och tidstypiska berättelser, publiksuccéer och totalsågningar, kanoniserade klassiker och bortglömda verk. I dag kan vi ge nya perspektiv på filmerna och ge dem en dagsaktuell kontext. Läs mer här och se hela listan på digitaliserade filmer här.
Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.