2022-02-04 09:49Pressmeddelande

Nylansering av unik stumfilm om samernas liv

Med ackja och ren i Inka Läntas vinterland (1926). © AB Svensk FilmindustriMed ackja och ren i Inka Läntas vinterland (1926). © AB Svensk Filmindustri

Söndagen den 6 februari firas Samernas nationaldag. I samband med det nylanserar Filminstitutet stumfilmen Med ackja och ren i Inka Läntas vinterland, en av de tidigaste svenska dokumentärerna om samiskt liv. Filmen har nu restaurerats och digitaliseras och är redo att möta en ny publik. Dessutom kan flera filmer om samer ses helt gratis på Filmarkivet.se.

Stumfilmen Med ackja och ren i Inka Läntas vinterland i regi av Erik Bergström hade premiär 1926. I bildsköna snötunga skogar och fjällvyer möter vi Inka Länta och hennes familj i en skildring som rymmer både vardagslivets kamp som renskötare och en av årets höjdpunkter: Jokkmokks marknad.

Precis som i många andra dokumentärfilmer varvas autentiska upptagningar med dramatiserade inslag för att skapa spänning. Trots sin ålder och filmskaparnas utifrånperspektiv upplevs skildringen av det samiska som förhållandevis modern.

Filminstitutet har hittills saknat visningskopior av Med ackja och ren i Inka Läntas vinterland, men tack vare en omfattande digital restaurering, där bland annat filmens originalfärger återskapats, är den åter redo att möta en publik nästan hundra år efter sin premiär.

– I arbetet med filmen så har vi denna gång inte behövt använda oss av en sliten kopia eller duplikatnegativ, utan har i stället utgått ifrån ett originalnegativ. Med hjälp av ett fragment av en nitratkopia från våra kollegor på Eye Filmmuseum i Amsterdam har det även varit möjligt att återskapa filmens tintnings- och toningsfärger. Många tror att alla stumfilmer enbart var svartvita men så var inte fallet. De kunde ofta vara tintade, vilket till exempel kunde innebära att exteriörer hade en blå färgton och interiörer en gul, säger Magnus Rosborn, filmarkivarie.

Med ackja och ren i Inka Läntas vinterland går från och med nu att hyra för biografer via Filminstitutets biodistribution.

Fler filmer om samer på Filmarkivet.se

Filmarkivet.se finns flera filmer om samernas liv och kultur, allt från veckorevyer till dokumentärfilmer av regissörer som Arne Sucksdorff och Stig Wesslén, som ägnade stora delar av 1940-talet åt att dokumentera samerna och samisk kultur. Se filmerna här.

Läs mer om Filminstitutets digitaliseringsarbete och uppdrag kring nationella minoriteter.

För mer info, kontakta:

Clara Gustavsson
, distributionsansvarig Tillgängligt filmarv: clara.gustavsson@filminstitutet.se


Malin Nygren
, projektledare Nationella minoriteter: malin.nygren@filminstitutet.se



Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand